Станом на 15 квітня процес формування нових районів/повітів вийшов на фінішну пряму.

Підготовка до чергових місцевих виборів, що заплановані на жовтень 2020 року, передбачає стовідсоткове завершення формування громад — базовий рівень, формуються органи місцевого самоврядування, та утворення нових районів/повітів — субрегіональний рівень, формуються місцеві органи державної влади. Такий крок є логічним продовженням децентралізації та виявом довіри місцевому самоврядуванню з боку держави.

Існуюча модель районів (а їх у Чернігівській області 22) залишилася у спадок від попередньої держави та ілюструє централізований метод управління.

Після вивчення ситуації, численних дебатів та консультацій упродовж останніх двох років Чернігівщина вийшла на наступний формат: чотири райони в межах області. Три з них будуть з центрами у Чернігові, Ніжині та Прилуках, четвертий район об’єднає північні території (близько 158 тисяч населення).

При формуванні такого устрою враховувались основні критерії, зокрема кількість населення у новому районі/повіті не менше 150 тисяч осіб, цілісність території. Також враховані наявні логістичні можливості, а також доступність мешканців до нових райцентрів (в середньому радіус — 60 кілометрів).

— Районний рівень створюється як той, на якому передбачається присутність державних органів влади, і, в принципі, очікується, що мешканцям не доведеться часто відвідувати новий районний цент для спілкування з органами влади. Основні послуги для громадян зосереджені на рівні територіальних громад (освіта, житлово-комунальне господарство, первинна ланка охорони здоров’я та інші). Також на рівні громади надаватиметься повний комплекс адмінпослуг через ЦНАПи та їх філії по селах, — коментує перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний. — Власне районний рівень — це рівень, пов'язаний з державним управлінням самими територіями. У перспективі тут передбачається діяльність префекта як представника держави.

До кінця цього тижня пропозиції щодо формування районів будуть надіслані до Міністерства розвитку громад та територій України.

Для довідки — порівняльна таблиця із проєктною кількістю районів в областях, подібних за площею до Чернігівської.

https://rada.info/upload/users_files/04415867/a9d7f4943c584098b30221fd123a6424.pdf