29 вересня 2020 року в селі Охіньки Прилуцького району Чернігівської області на території Охіньківської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся урочистий захід з нагоди відкриття меморіальної дошки на честь видатного земляка Миколи Макаренка.

Фото без опису

Він був науковцем, доктором біологічних наук, професором, академіком Аерокосмічної академії, лауреатом премії ім. О. Богомольця, заслуженим діячем науки і техніки України. У 2002 році в Охіньківській загальноосвітній школі, де раніше навчався, за власні кошти заснував благодійно-заохочуваний фонд Миколи Макаренка, метою якого є розвиток благодійництва, утвердження гуманізму та милосердя в суспільстві, сприяння розвиткові освіти й науки, виявлення серед школярів талановитої творчої молоді та допомога їй.

У мітингу-реквіємі взяли участь сільський голова Денис Росовський, в.о. старости Охіньківського старостинського округу Володимир Маснуха, директор Охіньківської ЗОШ І-ІІІ ст. Микола Марченко, депутат Сухополов'янської сільської ради від Охіньківського старостинського округу Сергій Яцун, учнівський та педагогічний колектив школи, громадськість села. 

З привітальними  словами на честь відкриття меморіальної дошки до присутніх звернулися: директор Охіньківської ЗОШ І-ІІІ ст. Микола Марченко, сільський голова Денис Росовський, в.о. старости Охіньківського старостинського округу Володимир Маснуха та голова учнівського комітету Охіньківської ЗОШ Назар Дремлюга.

Фото без опису

Також користуючись нагодою Денис Росовський привітав педагогічний колектив школи та вручив грамоти з нагоди прийдешнього свята Дня працівників освіти колективу Охіньківської ЗОШ, заступнику директора з навчально–виховної роботи Любові Власенко та вчителю фізичного виховання і трудового навчання, депутату сільської ради Сергію Яцуну, а також подарував пральну машину, яку придбано за фінансової підтримки СТОВ «Батьківщина» та Благодійного Фонду «Надія Сіверщини» в особі Дмитренка Олега Миколайовича.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Присутні вшанували світлу пам'ять Миколи Васильовича Макаренка хвилиною мовчання.

Право урочистого відкриття меморіальної дошки надалося відміннику навчання, голові учнівського комітету, неодноразовому переможцю районних предметних олімпіад і конкурсів, переможцю ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнської олімпіади з історії, учаснику ІV етапу олімпіади юних істориків, учню 10 класу Назару Дремлюзі, вчителю української мови та літератури, старшому вчителю, педагогу, яка підготувала диплом ІV етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка Ользі Марченко.

Фото без описуФото без опису

Пам’ятна дошка знову і знову буде нагадувати учням школи та громаді про неординарну особистість земляка Макаренка.

Фото без опису