З настанням весни розпочинається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, серед яких чимало рідкісних. Так, значним попитом користуються підсніжники, проліски, сон-трава тощо.
Через бажання збагатитися люди масово знищують ці рослини, не зважаючи на те, що вони занесені до Червоної книги України і охороняються законом. У наслідок цього популяції підсніжників та інших весняних квітів щороку зменшується, а в деяких місцях взагалі зникає.
Довідково. Підсніжник білосніжний (підсніжник звичайний) занесений до Червоної книги України. Природоохоронний статус виду: неоцінений. Зазвичай росте у листяних лісах, (дубових та грабоводубових), на галявинах, в узліссях та чагарниках, потребує достатньо зволоженого ґрунту. Популяції цієї рослини здебільшого численні, вид у багатьох місцях навесні аспектує. Проте біля населених пунктів і місць відпочинку популяції регресують і зникають. Спостерігається тенденція до зменшення кількості квітучих особин.
Крім того, нагадаємо, що Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 88-1) за недотримання порядку придбання, збуту або розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо таке порушення стосується рослин, занесених до Червоної книги України, або скоєне на території об’єкту природно-заповідного фонду, штрафні санкції складають від 1700 до 3655 гривень.
Відповідно до статей 90-91 КУпАП, знищення представників червонокнижних видів флори карається штрафом від 340 до 510 гривень, а незаконне збирання рослин в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 153 до 408 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення такого правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів.
Як повідомляє Державна екологічна інспекція у Чернігівській області, для недопущення масового знищення рідкісних рослин дикої флори в нашому регіоні, як і по всій території України, вживатимуться заходи державного нагляду (контролю) щодо їх збереження. Зокрема, у разі виявлення таких порушень, інспектори складатимуть адмінпротоколи та передаватимуть їх до суду. Це стосується не тільки незаконних збирачів первоцвітів, а й тих, хто ними торгуватиме.
За інформацією Департаменту екології Чернігівської ОДАФото без опису