Друга половина літа і початок осені – пора цвітіння амброзії полинолистої, пилок якої найсильніший алерген для людей різного віку.
Амброзія полинолиста — це один із найнебезпечніших в Україні карантинних бур’янів-алергенів. Її з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур’яном, адже квітковий пилок амброзії шкідливий для людини.
В останні десять років значне переміщення транспортних засобів із зерном до південних портів та в зворотному напрямку призвело до «рознесення» насіння амброзії полинолистої та заселення цього злісного бур’яну вздовж усіх основних автошляхів, залізничних шляхів, полів, а також в населених пунктах.
Амброзія настільки пристосовується до умов, у які потрапляє, що їй не страшні будь-які екологічні зміни.
Амброзія полинолиста належить до карантинних бур’янів, які наносять велику шкоду не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини. Бур’ян заселяє сади, городи, узбіччя доріг, луки, пустирі, тощо.
Це однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста). Стебло і листя опушене. Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті від 5 до 40 років. Вона надмірно висушує і виснажує ґрунти, в місцях поширення успішно витісняє культурні та дикорослі рослини. Розповсюджується амброзія засміченим насіннєвим матеріалом, кормами для худоби та транспортними засобами. Це справжній „зелений агресор”. Квітковий пилок амброзії шкідливий для здоров’я людини. В період цвітіння, з середини липня до настання осінніх морозів він викликає в людей, схильних до алергії, алергійне захворювання амброзійний поліноз, яке в народі називають сінною пропасницею. Пилок, потрапляючи в органи дихання, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла та призводить до приступів бронхіальної астми.
Основними заходами боротьби з амброзією полинолистою є агротехнічний (дотримання сівозмін, правильний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами), хімічний (обробка гербіцидами) та механічний (багаторазове скошування, тощо). Добрий ефект дає виривання рослин з корінням до початку цвітіння.
Сухополов’янська ОТГ закликає всіх небайдужих до свого здоров’я і здоров’я оточуючих та екологічного благополуччя в селах громади до плідної співпраці по знищенню амброзії на засмічених ділянках.
Ми впевнені, що лише спільними зусиллями зможемо призупинити розповсюдження «зеленого агресора» – амброзії полинолистої. Не можна стояти осторонь, адже знищення амброзії збереже і фізичне здоров’я людей, і чистоту довкілля.Фото без описуФото без опису