Пікові ціни на енергоносії на світових ринках провокують здорожчання ресурсу для непобутових споживачів. Лише за один день, 6 жовтня, був досягнутий новий історичний максимум – вартість газу на світових ринках зросла на 27,5%, за рік приріст перевищив 400%. Відповідно й в Україні вартість блакитного палива різко пішла вгору.

«Ціна паливного ресурсу для юридичних осіб — товаровиробників, малого та середнього бізнесу тощо, знаходиться в прямій залежності від ситуації на ринку природного газу, оскільки, українська ринкова модель передбачає прив’язку до котирувань європейських хабів. Вартість на хабах зростає і провокує цінові сплески на українській біржі. Але завдяки укладеним контрактам, населення ці «гойдалки» не торкнуться. Для наших побутових клієнтів до 30 квітня 2022 року кубометр газу коштуватиме не більше 7,99 грн», — наголошує директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

Ще на початку вересня приведена вартість природного газу на європейських хабах (Day-Ahead) до кордону України становила 21 866,51 грн за тисячу кубометрів. Однак, з кожним днем ціна на блакитне паливо збільшувалася, встановлюючи нові рекорди й досягла 46 023,8 грн.

Стрімкий ріст вартості ресурсу експерти пов’язують зі значним скороченням обсягів поставок газу з РФ та дефіцитом газу у газосховищах країн ЄС, а також підвищеним попитом на блакитне паливо в державах Азійського регіону.