Щороку в четверту суботу листопада  відповідно до Указу  Президента України  від 1998 року   в Україні вшановують День пам'яті жертв голодоморів. Цьогоріч 88-і роковини Голодомору в Україні і дедалі важче знайти очевидців трагедії, адже будь-кому з тих, хто на власні очі бачив те жахіття, далеко  за дев’яносто.  Одна з найтрагічніших сторінок в історії  України не оминула жодну родину  Сухополов'янської територіальної громади, у межах якої голодною смертю загинуло більш ніж 1 тисяча людей. З метою вшанування жертв голодоморів  у населених пунктах старостинських округів покладені траурні композиції з колосків та квітів  до пам’ятників,  пам’ятних знаків, місць масових поховань жертв голодоморів.

      26 листопада  у с.Смош (Смоський старостинський округ) відбувся меморіальний захід із вшанування  пам’яті жертв Голодомору  1932-1933 років в Україні за участю першого заступника сільського голови  Андроніки Тарасенко, керуючого справами виконавчого комітету Валентини Харченко, начальника відділу освіти, молоді та спорту сільської ради Тетяни Реви, старости Смоського старостинського округу Олександра Миколаєнка,  місцевих  жителів та їх дітей, які поклали  скорботні колоскові композиції з квітів і калини, встановили свічки до пам’ятного знаку «Жертвам Голодомору 1932-1933 років». У своєму виступі перший заступник сільського голови Андроніка Тарасенко  зазначила, що День пам'яті жертв Голодомору – це  додаткова можливість приділити увагу очевидцям трагедії, адже їх спогади та  світлини зберігають і зміцнюють пам'ять народу, яку важливо передати наступним поколінням, зберегти історію живою, не дати їй згаснути, щоб  діти, онуки та правнуки ніколи не забули, що тридцять другого року в Україні був  достатній урожай, щоб вони знали, що то був не просто штучний голод, а ретельно спланований Голодомор. Також Андроніка Тарасенко нагадала присутнім про те, що  у 2006 році Законом України Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом, способом реалізації якого став штучний масовий голод, організований керівництвом комуністичної партії Радянського Союзу та Радянської України.Голодомор спричинив загибель мільйонів українців. Наголосила на тому, що Радянська влада злочинно замовчувала факт голоду як в Україні, так і за кордоном, але на сьогодні і європейська спільнота, і багато країн світу визнали Голодомор злочином проти українського народу.

           Присутні вшанували пам'ять жертв голодоморів хвилиною  скорботи. Поминальну літію за померлими з голоду 1932-1933 роках відправив протоієрей Свято-Покровської церкви с.Смош отець Віталій.

           До уваги присутніх була запропонована підготовлена  Манжосівським бібліотечним пунктом експозиція «Стіл голоду», на якому представлені рецепти тих страв, які готували під час голоду, та їх інгредієнти.

           В адміністративному центрі громади – с.Сухополова за участю заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Олександра Ромашка, начальника  відділу житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури сільської ради Сергія Проценка, педагогічного та учнівського колективів Сухополов'янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів були покладені квіти до пам’ятного знаку жертвам Голодомору України 1932-1933 років.

Кожен із нас переосмислює історію, її трагічні сторінки, які примушують стискатися людські серця. Пам’ять про ті часи вкарбувалась у свідомість нашого народу назавжди, вона болем проймає серця людей. З метою  вшанування пам’яті  жертв Голодомору  1932-1933 років в Україні   підготовлені тематичні книжкові  викладки літератури  та історичні виставки  «Чорна сповідь моєї Вкраїни», «Йшла біда з торбинами по всій Україні»,   проведені історично-патріотичні години пам’яті «Не згасне свічка пам’яті й скорботи», «Країна нескорених», відеоподорож у минуле «Чорна сповідь нашого народу», акція «Вшануймо пам'ять шматочком хліба»  як у комунальному закладі «Публічна бібліотека»,  так і   бібліотечних пунктах громади, а в закладах загальної середньої освіти  -  інформаційні та виховні заходи для ознайомлення здобувачів освіти  з трагічними подіями 1932-1933 років в Україні, вшанування жертв геноциду українського народу, виховання у них патріотичних почуттів, поваги до історичного минулого України.   

        26 листопада у  відділенні стаціонарного догляду територіального  центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Сухополов’янської сільської ради  спільно із Заїздським  бібліотечним пунктом була проведена  година пам’яті «О страшні ті роки», присвячена  Дню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, під час якої були презентовані книжкова виставка «Пам’ятаймо рік 33-й»,  фільм «Голодомор – наша спільна трагедія», запалені свічки і хвилиною мовчання вшановано жертв голодомору з молитвою у серці.

         27 листопада Сухополов'янська громада  теж приєднається до Всеукраїнської хвилини мовчання. Всі можуть долучитися до збереження пам’яті про Голодомор,  засвітивши 27 листопада  о 16.00 свічку і залишивши її на підвіконні в пам'ять про мільйони замучених голодом українців.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

                     Фото без опису