Україна довела свій європейський вибір і заплатила за нього високу ціну. Зараз час Європі продемонструвати, що вона обирає Україну. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час дебатів у ході надзвичайної пленарної сесії Європейського парламенту на тему «Російська агресія проти України».

«Я вважаю, що ми віддаємо сьогодні за цінності, за права, за свободу, просто за бажання бути рівними – такими самими, як ви, – ми віддаємо наших найкращих людей, найміцніших», – наголосив Глава держави.

Президент висловив переконання, що українці обов’язково переможуть.

«Є такий вислів: «український вибір Європи». Те, до чого ми прагнули й до чого йшли. Тому я дуже хотів би, щоб сьогодні звучав вибір Європою України», – зазначив він.

Володимир Зеленський розповів, що сьогоднішній ранок був трагічним для України, адже дві крилаті ракети поцілили у площу Свободи в Харкові, розташованому біля кордону з Російською Федерацією. Мешканці цього міста завжди дуже тепло ставилися до росіян. У Харкові найбільше в Україні університетів і багато яскравих, розумних, активних молодих людей.

«Площа Свободи – це найбільша площа Європи. Уявіть собі: зранку, дві крилаті ракети – у площу Свободи. Десятки жертв. Ось така ціна свободи. Ми боремося просто за свою землю й свою свободу. І повірте мені, незважаючи на те, що зараз заблоковані всі великі міста нашої держави, ніхто в нашу свободу і в державу не зайде. Кожна площа із сьогоднішнього дня, хоч як вона називається, буде називатися площею Свободи. У кожному місті нашої держави. Ніхто не зламає нас. Ми сильні. Ми – українці», – наголосив Президент.

Глава держави також зазначив, що станом на вчора в Україні загинуло 16 дітей.

«І знову Президент Путін скаже, що це якась «операція, ми б'ємо по військовій інфраструктурі». Де наші діти? На яких військових заводах вони працюють? На яких ракетах? Може, вони в танках їздять? 16 дітей ти вбив», – заявив Володимир Зеленський.

За його словами, українці – дуже вмотивований народ, який бореться за свої права, свободу та життя.

«А зараз ми боремося за виживання. І це наша найголовніша мотивація. Але ми боремося, щоб бути рівноправними членами Європи. І я вважаю, що сьогодні ми всі показуємо, що ми такі й є. З нами ЄС точно буде міцнішим. Без вас Україна буде самотньою», – зазначив Глава держави.

«Ми довели свою силу. Доведіть, що ви разом з нами. Доведіть, що ви нас не відпускаєте. Доведіть, що ви дійсно європейці. І тоді життя переможе смерть, а світ – темряву», – резюмував Володимир Зеленський.

https://www.youtube.com/watch?v=wIunyEb8h80