Відповідно до  статті 10 та 12 Податкового кодексу України органи місцевого самоврядування  своїм  рішенням встановлюють ставки місцевих  податків  та/або  зборів  та офіційно оприлюднюють прийняті рішення згідно вимог чинного законодавства.

У  разі  не  встановлення  місцевих  податків  і  зборів,  передбачених статтею 10 Податкового Кодексу України, рішенням сільської ради, такі  податки та/або  збори сплачуються платниками на території Сухополов’янської  сільської ради у порядку,  встановленому  Податковим  Кодексом  України  за  ставками,  визначеними  вищезазначеним Кодексом.

           Визначені місцеві податки та/або збори, відповідно до діючого законодавства, є джерелом формування загального фонду  бюджету Сухополов’янської  сільської ради і кошти від їх надходження спрямовуються на забезпечення діяльності функціонування бюджетних установ та благоустрій територій  громади.

       Прийняті  рішення з  даного  питання  є  особливо  важливим  для  прозорого  та ефективного встановлення місцевих податків, зарахування надходжень до сільського бюджету, здійснення  необхідного  контролю  за  своєчасністю  та  повнотою  проведення  платежів, впорядкує  деякі  питання    ведення  бізнесу,  зменшить  витрати  часу  платників  податків  на виконання обов’язкових процедур щодо декларування сум податків та їх сплату, підвищить інвестиційну привабливість громади.

       З метою безумовного виконання положень Податкового кодексу України, недопущення суперечливих ситуацій, забезпечення наповнення дохідної частини бюджету громади, виконання програми соціально-економічного розвитку територіальної громади, сільська рада має прийняти рішення:

-Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на території Сухополов’янської сільської територіальної громади;

- Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно,відмінне від земельної ділянки на території  Сухополов’янської сільської територіальної громади;

- Про встановлення ставки транспортного податку на території

Сухополов’янської  сільської  територіальної громади;

 

- Про встановлення ставки туристичного збору на території Сухополов’янської сільської територіальної громади;

 

- Про встановлення ставок єдиного податку на території Сухополов’янської сільської територіальної громади

 

Разом з тим, при прийнятті рішень необхідно забезпечити баланс інтересів суб’єктів господарювання, громадян та органу місцевого самоврядування.

З метою уникнення надмірного податкового навантаження визначено оптимальний рівень оподаткування, який би забезпечував стабільні та достатні надходження до бюджету громади, а з іншого боку, не ліквідував би стимулів до ведення підприємницької діяльності.

Проектами рішень та додатками до них визначено ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку, транспортного податку, єдиного податку та туристичного збору на території сільської територіальної громади.

Проекти рішень сільської ради опубліковані на сайті Сухополов’янської сільської ради  https://shp-gromada.gov.ua/ в розділі «Регуляторна політика».

Зауваження та пропозиції щодо проектів вищевказаних рішень приймаються від фізичних, юридичних осіб, їх об'єднань у письмовому вигляді упродовж до 30 червня 2022 року на адресу: вул. Чернігівська, 32, с. Сухополова, Прилуцького району, Чернігівської області, 17542, або на поштову скриньку: 04415867@mail.gov.ua.

 

Сільський голова                                                                Денис РОСОВСЬКИЙ