• Чи повинен пенсіонер самостійно повідомляти ПФУ про працевлаштування?

    Так, пенсіонери зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати, зокрема, про  працевлаштування та звільнення з роботи.

 

  • Як виправити помилку у трудовій книжці?

Потрібно звернутися до служби персоналу останнього місця  своєї роботи. Згідно з наказом Мінпраці № 58 від 29.07.1999 зміни, зокрема, про дату народження на першій сторінці трудової книжки, виконуються за останнім місцем роботи на підставі документів і з посиланням на номер і дату цих документів.

 

  • За яких обставин можна вийти на пенсію за віком достроково?

Відповідно до Закону України від 15.02.2022  № 2040-XI  «Про внесення змін до деяких законів України щодо вносконаленняпенсійного законодавства»  громадяни мають право на достроковий вихід на пенсію за віком, якщо:

 - трудовий договір з працівниками розірвано не більше ніж за півтора року до досягнення пенсійного віку у зв'язку  зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату прцівників, за умови реєстрації осіб у державній службі зайнятості та відсутності підходящої для них роботи;

- через виявлення невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров'я у визначеному порядку.

 

  • Два місяці офіційно працюю на новій роботі, але на порталі електронних послуг ПФУ не відображається інформація про початок роботи (трудовий стаж, ЄСВ). Коли вноситься інформація про трудовий стаж у кабінеті ПФУ: на початку трудової діяльності чи після звернення?

Податкова звітність подається поквартально, термін подачі звітності - 40 днів після закінчення кварталу. Саме тому з інформацією про заробітну плату та страховий стаж можна ознайомитися після подання підприємством/установою звітності за відповідний квартал.

 

  • Що таке страховий стаж?

Це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачує страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Мінімальний внесок становить 22% мінімальної зарплати, із січня по вересень 2022 року розмір такого внеску становить 1430 грн/місяць (6500 x 0,22).

 

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області