Щороку в четверту суботу листопада  відповідно до Указу  Президента України  від 1998 року   в Україні  День пам'яті жертв голодоморів.

В адміністративному центрі  – с.Сухополова  відбулося покладання квітів  та траурного вінка до знаку  жертвам  Голодомору України  1932-1933 років за участю  очільника Сухополов’янської громади Дениса Росовського, секретаря сільської ради Ольги Євтушенко, керуючого справами  виконавчого комітету Валентини Харченко, посадовців сільської ради, вчителів  та здобувачів освіти  Сухополов’янського ліцею.

        Одна з найтрагічніших сторінок в історії  України не оминула жодну родину  Сухополов'янської територіальної громади. З метою вшанування жертв голодоморів  у населених пунктах старостинських округів покладені траурні композиції з колосків та квітів  до пам’ятників,  пам’ятних знаків, місць масових поховань жертв голодоморів.

        Для України 1932-1933 роки стали часом національної катастрофи, яка поставила націю на межу зникнення. Жорстокість Голодомору полягає перш за все в тому, що голод не був наслідком стихійного лиха або неврожаю, він став результатом цілеспрямованої  політики московського тоталітарного режиму. Шляхом насильницького вилучення продовольства, блокади сіл і цілих районів, заборони виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресій проти незгодних  московський режим створив  для частини українців умови, які були несумісні з життям, і тим самим вчинив злочин геноциду. Після здобуття незалежності Україна пройшла тривалий шлях відновлення пам’яті про Голодомор 1932-1933 років як геноциду Українського народу. День пам'яті жертв Голодомору – це  додаткова можливість приділити увагу очевидцям трагедії, адже їх спогади та  світлини зберігають і зміцнюють пам'ять народу, яку важливо передати наступним поколінням.

           Кожен із нас переосмислює історію, її трагічні сторінки, які примушують стискатися людські серця. Пам’ять про ті часи вкарбувалась у свідомість нашого народу назавжди, вона болем проймає серця людей. З метою  вшанування пам’яті  жертв Голодомору  1932-1933 років в Україні підготовлені тематичні книжкові  виставки літератури «Пам’ятаємо Голодомор! Зупинимо геноцид!»; ланцюжок пам’яті «Щоб пам’яті свіча не згасла» за матеріалами книги «Очевидці Голодомору свідчать…1932-1933 роки на Прилуччині» у комунальному закладі «Публічна бібліотека»,   сільських бібліотеках-філіалах, а в закладах загальної середньої освіти  -  інформаційні години «Голодомор. Зернятка надії» (майстер-клас аплікації «Колоски пам’яті),   «Горить свіча…А, може, то Душа?», години-спогади   для ознайомлення здобувачів освіти  з трагічними подіями 1932-1933 років в Україні, вшанування жертв геноциду українського народу, виховання у них патріотичних почуттів, поваги до історичного минулого України.  

Сьогодні, 26 листопада,  о 16.00 Сухополов'янська громада   приєднується  до хвилини мовчання та загальнонаціональної акції  «Запали свічку»   у своїй домівці  як  вияву особистої скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів.

Цьогоріч інформаційна кампанія із вшанування жертв голодоморів проходить під гаслом: Пам’ятаємо! Єднаймося! Переможемо! Тож пам’ятаймо про злочини,  вчинені проти нашого народу, єднаймося  і обов’язково переможемо! 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису