08 грудня  очільник Сухополов’янської  територіальної громади Денис Росовський взяв участь у  семінарі  на тему «Фінансове забезпечення розвитку громад в умовах воєнного стану». Це заключний захід із циклу семінарів для керівників територіальних громад, які проходили в рамках проєкту «Підвищення ефективності та результативності діяльності територіальних громад за умов війни: виклики та відповіді», і був реалізований  Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації, Сіверським інститутом  регіональних досліджень в партнерстві з Асоціацією міст України за підтримки фонду Ганнса Зайделя.

Відкрили семінар перший заступник голови ОВА Костянтин Мегем, перший заступник голови обласної ради Ніна Лемеш, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко та виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.  Як спікери, так і учасники семінару наголосили на тому, що очільники громад Чернігівщини та їхні команди зіткнулися з небаченими раніше викликами, але залишилися на місцях разом зі своїми жителями, зберегли життєдіяльність громад, виконували управлінські функції, забезпечували населення необхідним та водночас допомагали Збройним силам України, територіальній обороні.

Керівники місцевого самоврядування Чернігівщини окреслили найбільш проблемні для громад питання, серед яких фінансове забезпечення їхнього розвитку (недовиконання доходної частини місцевих бюджетів, скорочення чисельності платників податків через виїзд населення, втрату або переміщення підприємств; руйнування інфраструктури, перебої з електроенергією та зв’язком).Обговорили також особливості функціонування бюджетної системи України 2022 р. в умовах воєнного стану; можливості для фінансового забезпечення громад у 2023 р., а саме – показники місцевих бюджетів та міжбюджетних трансфертів у Державному бюджеті на 2023 рік, включаючи захищені інтереси громад.

З учасниками семінару працювали виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан та експерт з муніципального управління та публічних фінансів Сергій Гаращук. У форматі воркшопів експерти та учасники семінару напрацювали низку кейсів, спрямованих на формування місцевих бюджетів, пошук оптимального застосування обмежених фінансових ресурсів та їх спрямування на розвиток громад в умовах війни; створення оптимальної системи планувальних документів громади (стратегії, цільові, бюджетні програми та ін.), які будуть реально використовуватися для створення комфортних умов для життя їхніх жителів та повернення тих, хто був змушений залишити свої домівки (люди – головний ресурс громади!); визначення в стратегіях розвитку громад ключових проблем, спільних для всіх жителів та підбір практик для їх вирішення; формування в органах місцевого самоврядування проєктних команд, здатних залучати та спрямовувати на користь громади кошти з державних та міжнародних програм.

На сьогодні всупереч трагічним подіям в Україні стратегічне планування розвитку стає  надзвичайно важливим, особливо з урахуванням ризиків війни (співпраця з інвесторами та донорами, залучення   допомоги від іноземних партнерів тощо).

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису