Обмеження діятимуть з 2 траня до 5 червня 2023 року. Протягом цього періоду насіння пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику, що походять з України, можуть надходити у вільний обіг у всіх державах-членах Європейського Союзу, крім п’яти держав-членів: Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. При цьому транзит зазначеної агропродукції через територію цих п’ятидержав-членів зберігається.

В обґрунтуванні Єврокомісія відзначила, що тимчасові заходи вжиті для врегулювання ситуації, що склалася через логістичні вузькі місця, з якими стикаються п’ять країн-членів ЄС. Нагадаємо, ряд країн-членів ЄС в односторонньому порядку ухвалили рішення про заборону українського агроімпорту, очікується, що тепер вони скасують свої рішення.

У межах пакету заходів анонсованих Європейською Комісією передбачено також вжиття заходів для полегшення транзиту експорту українського зерна через «Шляхи солідарності» до інших держав-членів і третіх країн.

Україна, напередодні публікації рішення, закликала до пошуку збалансованого рішення на основі законодавства ЄС, Угоди про асоціацію та в дусі солідарності. У ноті МЗС було зазначено, що обмеження на імпорт не відповідають Угоді про асоціацію та принципами і нормами Єдиного ринку ЄС.

«Збереження експорту української агропродукції є питанням виживання нашої економіки в умовах повномасштабноі війни росіі. Тому основним пріоритетом Уряду є продовження скасування дії ввізних мит, квот та захисних заходів щодо українського експорту до ЄС», - зазначила Ольга Стефанішина в інтерв’ю EURACTIV.

Вона наголосила, що рішення має бути знайдено на основі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Ольга Стефанішина зазначила, що заходи, які шкодять українському експорту до ЄС, грають на руку росіі та її пропаганді.