22 січня 2024 року відзначаємо  День  Соборності України та 105-у  річницю від підписання Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Cухополов’янська громада долучилася  до відзначення  Дня Соборності України,  усі заходи якого цьогоріч проходять під гаслом «НАША ЄДНІСТЬ – НАША ЗБРОЯ».

Ми відстоюємо соборність українських земель як територіальну цілісність, яку свавільно порушила держава-агресор. Держава –  це не  лише територія, а передусім люди, які в ній живуть. Українці – це  мужня і смілива нація нескорених, адже у найскладніші періоди вони, об’єднавшись, вперто і  цілеспрямовано йдуть вперед, змушуючи весь світ захоплюватися ними. У День Соборності важливо вкотре наголосити на  важливості спільних дій  держави і суспільства задля єдності  та зміцнення обороноздатності країни, згуртування жителів  усіх регіонів  у боротьбі з сильним і підступним ворогом, адже Соборність – не лише збереження пам’яті про минуле, а й запорука виживання  нації у складних умовах сьогодення – повномасштабної війни на території України. 

У рамках відзначення Дня  Соборності України 22 січня 2024 року біля приміщення Охіньківської  ЗОШ І-ІІІ ступенів  в с.Охіньки  відбулося урочисте відкриття трьох меморіальних  дошок  на честь загиблих Героїв Сухополов’янської громади з Охіньківського старостинського округу: Сердюка Олександра Володимировича (позивний «Прилуки») –  старшого солдата, старшого механіка-водія 9 роти оперативного призначення 3 батальйону оперативного призначення Національної гвардії України, який загинув 10.11.2022 року поблизу населеного пункту Курдюмівка  Донецької області; Проценка  Олега Васильовича (позивний «Шаман»)  – солдата, водія розвідувального відділення розвідувального взводу аеромобільного батальйону в/ч А0284 Збройних Сил України. який загинув  02.06.2023 року поблизу населеного пункту Іванівське Донецької області; Остапенка  Сергія Миколайовича солдата, стрільця взводу   охорони роти охорони  9 батальйону охорони  в/ч А2215  Збройних Сил України, який  загинув 16.04.2023 року  під час військових дій у населеному пункті  Новокалинове  Донецької області. Вони  ціною власного життя захищали  мирне майбутнє,  відстоюючи суверенітет, соборність та територіальну цілісність України. Вшанування  та увіковічнення пам'яті Героїв  відбулося за участі  Сухополов’янського сільського голови  Дениса Росовського, старости Охіньківського старостинського округу  Володимира Маснухи,  посадовців сільської ради,  представників депутатського корпусу, учнівського та педагогічного колективу школи, рідних, друзів та односельців  захисників. Очільник Сухополов’янської територіальної громади Денис Росовський  зазначив, що у ці надзвичайно складні дні випробувань для нашої держави  та українського народу на витривалість, усвідомлюємо  надвисоку ціну соборності та незалежності  України – незліченну кількість відданих життів  захисників і захисниць України, які, ризикуючи собою, демонструючи   відчайдушну згуртованість, готовність давати гідну  відсіч  ворогу, щодня наближають перемогу над російським агресором. Висловив щирі слова  співчуття батькам та рідним  Героїв, подякувавши за виховання справжніх та гідних синів України. Наголосив, що Сухополов’янська громада  постійно  підтримувала і буде надалі підтримувати родини  загиблих Героїв громади. Висловлюємо слова вдячності за співпрацю та  сприяння  у  виготовленні та встановленні  меморіальних  дошок нашим Героям  громадській організації «Патріот Прилуки» в особі Олександра Дуденка, який на постійній основі співпрацює з нашою громадою.

       Ушановуючи пам'ять загиблих Героїв громади,  відбулося покладання квітів до меморіальних дошок загиблих військовослужбовців – учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та учасників заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації на території України: Сергія Безгубченка (с.Сухополова), Ангеліни Євдокімової (с.Колісники),   Віктора Лавренчука (с.Рудівка),  Богдана Назаренка (с.Валки), Олександра Васильєва (с.Погреби), Сергія Коробейника (с.Валки); Володимира Коваленка  (с. Білорічиця), а також до пам’ятників, пам’ятних знаків та місць поховань видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України, пам’ятників та місць поховань загиблих військовослужбовців -  учасників АТО/ООС та учасників заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації на території України. Усі, хто взяв участь у покладанні квітів, схи­ли­ли го­ло­ви пе­ред Ге­ро­ями, які відстоювали незалежність та недоторканність нашої держави, від­важно й са­мо­від­да­но, ціною власного життя, боролиcя з ворогом.

Цього дня на  території Охіньківського старостинського округу в с.Охіньки  відбулося покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченка за участю очільника Сухополов’янської громади Дениса Росовського, секретаря сільської ради Володимира Бобошка, керуючого справами виконавчого комітету Валентини Харченко та старости Охіньківського  старостинського округу Володимира Маснухи.

       З метою формування національної свідомості  та почуття патріотизму у закладах загальної середньої освіти громади були проведені тематичні  уроки, виховні години та  години спілкування під гаслом  «НАША ЄДНІСТЬ – НАША ЗБРОЯ».

Працівниками  КЗ «Публічна бібліотека» та   сільських бібліотек-філіалів громади  були підготовлені тематичні книжкові виставки/викладки літератури до Дня Соборності України:  «Соборна, вільна, незалежна» «Схід – Захід разом», «Соборність – це єдність»,   «Це моя Україна»,  «Соборність України: від ідеї до сьогодення»; гра-вікторина «Як добре ти знаєш свою країну»; патріотичні  та історичні  години  «Єдина країна – єдиний народ»,  «З Україною в серці», «Будь у віках щаслива, Україно».

Соборність сьогодні – це спільна оборона України, спільна турбота кожного громадянина про оборону. Цей день, як ніколи, актуальний і болючий, адже кращі сини України  щодня ціною власного життя в найгарячіших точках нашої держави  захищають  її цілісність.

Українці всі разом обов’язково відбудують свою країну. І цей процес відбудови, як і нинішній збройний захист держави, стане ще одним вагомим чинником консолідації нашого суспільства. Разом до Перемоги! Слава Україні!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису