За матеріалами Служби безпеки України до довічного ув’язнення заочно засуджено російського загарбника, який вчиняв воєнні злочини у період тимчасової окупації частини північних регіонів України. Засуджений – майор Даніл Коблік – командир батальйону 74-ї окремої мотострілецької бригади зс рф (м. Юрга, Кемеровська область).

За даними досудового розслідування у березні 2022 року він командував окупаційним підрозділом, який брав участь у захоплені селища Лукашівка на Чернігівщині.

Під час каральних рейдів на території населеного пункту рашисти взяли у полон українського військового, а також викрали трьох місцевих мирних жителів.

Потерпілих ув’язнили в одному із захоплених гаражів, де російські загарбники облаштували катівню.

 Коблік особисто «допитував» українського військовополоненого, застосовуючи до нього жорстокі тортури.

Таким чином рашист намагався «вибити» з українця розвіддані про Сили оборони на території регіону.

Однак, не отримавши жодної інформації, росіянин розстріляв українського воїна з автоматичної зброї.

Під час катування інших ув’язнених з метою отримати інформацію щодо знаходження на території селища військовослужбовців ЗСУ та прихованої зброї, Коблік здійснював постріли з автомата над головами потерпілих.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів, суд визнав окупанта винним за за ч.2 ст. 438, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Його засуджено до довічного ув’язнення.

Наразі злочинець переховується від правосуддя на території рф і тимчасово захопленій частині України. У зв’язку з цим Служба безпеки проводить комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ Чернігівської області у взаємодії з Управлінням стратегічних розслідувань ДСР Національної поліції України за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису