15 лютого в Україні відповідно до Указу Президента України від 11 лютого 2004 року –  День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та річниця виведення радянських військ з Республіки Афганістан. Саме цього дня 35 років тому відбулося остаточне виведення військ з території Республіки Афганістан.  З 1979 року до 1989  рік тривала війна в Афганістані, яка була  однією з трагічних сторінок нашої історії,  не забудеться ніколи, не зітреться з пам’яті тих, хто пройшов той пекельний шлях.

Сьогодні, розуміючи  справжню ціну війни і миру, усвідомлюючи  свою відповідальність за майбутнє та  долю прийдешніх поколінь,  важливо    пам’ятати кожного учасника бойових дій. Вони завжди були і залишаються прикладом мужності й відваги, патріотизму і відданості військовій присязі.  Під  час повномасштабної війни, розв’язаної жорстоким російським агресором, всі, згуртувавшись навколо єдиної спільної мети,  працюємо  кожен на своєму фронті, підтримуючи наші  мужні та незламні ЗСУ. Серед них є і воїни-афганці, які нині використовують свій бойовий досвід  для збройного захисту України  від московських загарбників  або  ж активно допомагають в обороні держави в інший спосіб.

      Тисячі українців пройшли шалене пекло афганських подій, отримавши  поранення в боях, повернувшись інвалідами, а дехто ніколи більше  не переступить поріг рідної домівки, троє з них уродженці нашої громади: Здоровенко Іван Григорович  (с.Дідівці), Немченко Віктор Вікторович (с.Білорічиця) та Шевченко Віктор Миколайович (с.Смош).

            У старостинських округах Сухополов’янської  громади   проживає  46 учасників бойових дій в Афганістані. З нагоди 35-ї річниці виводу військ з Афганістану та  вшанування учасників бойових дій на території інших держав відповідно до Програми соціального захисту та соціального забезпечення окремих категорій громадян Сухополов’янської сільської ради на 2022 – 2027 роки  виділені кошти на матеріальну допомогу  учасникам бойових дій на загальну суму 46 тисяч гривень.

      Ушановуючи пам’ять учасників бойових дій в Афганістані Cухополов’янський сільський голова Денис Росовський,  староста Дідовецького старостинського округу Ірина Шуляк поклали квіти до пам’ятника  воїнам-афганцям в с.Манжосівка,

До  річниці виведення військового контингенту з Афганістану для здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти громади були проведені тематичні заходи  та інформаційні години «Афганістан болить в душі моїй». Працівниками  КЗ «Публічна бібліотека» сільської ради та сільських бібліотек-філіалів також були підготовлені  відповідні  заходи: «Скільки буду жити – буду пам'ятати»: бесіда – зустріч; «Вогнем і полум'ям війни чужої, охрещені, обпалені навік»: акція - пам'ять; «Відлуння афганських гір», «Афганістан - пам'ять  і вічний смуток»: книжкові  викладки; «Вогнем і полум'ям війни чужої, охрещені, обпалені навік»: урок пам'яті; «Крізь пекло Афганської війни»: година пам'яті.

        Шановні учасники бойових дій, дякуємо Вам за мужність і героїзм, приклад людської відданості та високу громадянську відповідальність. Бажаємо усім, хто пройшов нелегкий бойовий шлях, міцного здоров’я,  щастя й миру, добробуту в родинах.

      Тільки в єдності наша сила! Все буде Україна!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису