Прилуцьке РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області інформує, шо ігноруючи правила пожежної безпеки, а саме спалювання листя, суху траву на присадибних ділянках, сільгоспугіддях та відкритих територіях, що призводить до виникнення пожеж та трагічних випадків на них, винних громадян негайно буде притягнуто до адміністративної відповідальності відповідно за ст. 77-1 КУпАП «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, - тягнуть за собою накладення штрафу на винних громадян від 3060 гривень до 6120 гривень.

Також звертаємо Вашу увагу, що 3 березня 2022 року внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на  знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, в тому числі й сухої рослинності. В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану такі дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань підрозділи рятувальників, військових та правоохоронців,  а відтак, знижують обороноздатність країни.

Застерігаємо, що відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Фото без опису