Ще одна болюча рана в серцях рідних, близьких, побратимів, Сухополов’янської громади та всієї України.  Пекучим болем та  гірким смутком війна, розв’язана цинічним  російським  агресором,  вкотре торкнулася нашої громади –  забрала життя ще одного  захисника, нашого земляка, вірного сина української держави із села Пирогівці.

09 червня 2024 року,  відданий військовій присязі на вірність Українському народу,  захищаючи суверенітет та незалежність України, головний  сержант  126  окремого    батальйону 112  окремої   бригади в/ч А7292  Сил територіальної оборони Збройних сил України Дердуль Олександр Анатолійович загинув поблизу населеного пункту Невське Луганської області.

Народився Дердуль Олександр Анатолійович 23 квітня 1975 року в м.Прилуки. З народження проживав в с.Пирогівці Сухополов’янської громади. Закінчив Прилуцьку школу №13, потім навчався у Прилуцькому професійному ліцеї  за спеціальністю «електрик». Потім служба в армії. До 2014 року працював в м.Києві в рекламному агентстві «АУТДОР УКРАЇНА». У 2005 році свою долю  зустрів у м.Київ, одружився. Потім народження двох доньок Наді і Тані.

У складні для держави часи, 15 травня 2014 року, не вагаючись, став на захист Східних кордонів України від наджорстокого російського агресора, пройшовши найгарячіші точки: 2014 рік: Оріхове, Камишне, Геївка, Щастя, Весела Гора, Червоний Яр, Вергунський розʼїзд, Евсуг; 2015 рік: Бахмут, Роти, Дебальцеве, Соледар. Стрілець-санітар 1 взводу 1 роти охорони 12 батальйону територіальної оборони оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних сил України, солдат 22.08.2014 року під танковим обстрілом блок-поста «Красний Яр» надавав медичну допомогу пораненим бійцям та виносив їх з під обстрілу.  01.09.2014 року, знаходячись на блок-посту «Красний Яр», під час обстрілу з мінометів та РСЗВ «Град» вивіз з під обстрілу озброєння (ЗУ-23) та виніс власноруч з палаючої будівлі боєкомплект. 02.09.2014 року, ризикуючи власним життям виніс з під обстрілу пораненого бійця,  під щільним артилерійським обстрілом забезпечував прикриття передислокації військ, де й отримав контузію ІІ ступеню. 03.09.2014 року, будучи пораненим,  здійснював евакуацію техніки та озброєння.

15 травня 2015 року демобілізувався та продовжив працювати в рекламному агентстві «АУТДОР УКРАЇНА».

З перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну, у  лютому 2022 року, знову взяв до рук зброю та став до лав 126 окремого батальйону 112 окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних сил України.

Пройшов найгарячіші точки Донецької області, де відбувалися бойові дії: смт Новоселівка (Краматорський районі), с.Пришиб (Слов’янський район), с.Григорівка (Бахмутський район) та інші. Під час несення служби неодноразово був поранений, але завжди повертався на передову і  ставав на захист нашої країни. Мав позивний «Доктор Зло».

   На жаль, 09 червня 2024 року,  захищаючи до останнього подиху суверенітет та незалежність України, головний  сержант  126  окремого    батальйону 112  окремої   бригади в/ч А7292  Сил територіальної оборони Збройних сил України, перебуваючи в оперативному підпорядкуванні командира 2 МБ 66 ОМБР, на підставі бойового розпорядження у ході виконання бойового завдання поблизу населеного пункту Невське Луганської області внаслідок вогневого ураження противником отримав несумісне з життям поранення та героїчно загинув. Йому назавжди  49 років…   

 Без сина у глибокому смутку залишилася мати Радченко Ольга Павлівна, без коханого чоловіка дружина Дердуль Дарина Анатоліївна, без батька - доньки Надя і Таня. Дердуль Олександр Анатолійович був неодноразово нагороджений медалями: «Учасник АТО», «Захисник Вітчизни», «За взірцевість у військовій службі», «Захисник України». Також був нагороджений медаллю Спілки ветеранів  та працівників Силових структур  України. Посмертно нагороджений пам’ятною медаллю  112  окремої бригади Сил територіальної оброни ЗСУ. Серед побратимів  користувався авторитетом та заслуженою повагою. Поховали  Героя поряд зі своїми побратимами  на кладовищі в м.Києві  на Алеї Слави на Лісовому кладовищі.

Виконавчий комітет сільської ради, депутатський корпус Сухополов’янської громади висловлюють щирі співчуття рідним та близьким Захисника України! Щиро поділяємо горе сім’ї та схиляємо голови в глибокій скорботі. Світла пам’ять та безмежна вдячність за вірність Батьківщині навіки залишиться у наших серцях. Нехай душа загиблого воїна знайде вічний спокій. Вічна пам'ять Олександру, справжньому патріоту та захиснику України!  Вічна пам'ять і слава Героям!

Низький доземний  уклін всім нашим Героям-захисникам!

Пам’ятаймо їх, адже вони віддали найцінніше – своє життя, заради України та кожного з нас.

Фото без описуФото без опису