З метою підтримки найуразливіших верств населення, розвитку безготівкової форми банківських  розрахунків, підтримки внутрішнього попиту на вітчизняні товари з 11 жовтня  було повноцінно запущено програму «Національний кешбек», яка є  однією з програм політики «Зроблено в Україні» та реалізується  Мінекономіки України, Мінцифри та НБУ.

Порядок реалізації проекту затверджений постановою КМУ від 20.08.2024 №952, яка набрала чинності 22.08.2024 р.

Суть програми полягає в тому, що споживач, купуючи товари вітчизняного виробництва отримає на банківську картку 10 % від вартості товарів (окрім підакцизних та ліків).  Захований кешбек можна буде перевірити у застосунку Дія.  На карту кешбек зараховуватиметься раз на місяць до 20 числа наступного місяця.  Зняти готівку за кешбек буде неможливо. Передбачена тільки можливість безготівкової оплати за послуги (комунальні, медичні, транспортні, телефонні, ритуальні, кінотеатри, спорт, заклади харчування та інші локальні послуги; благодійність та підтримку ЗСУ, купити військові облігації).

 Кешбек, нарахований за 2024 рік, можна буде використати до 31.01.2025 року. На втілення проекту у 2024 році передбачено у Держбюджеті 3 млрд.грн.

Станом на 15 жовтнязагальна сума нарахованого кешбеку склала 90 млн.грн. 1352 виробників долучились до програми та зареєстрували 267,5 тис. одиниць товару.

В Чернігівській області приєдналися до проєкту: (за даними платформи «Зроблено в Україні» (https://madeinukraine.gov.ua/)  наступні виробники :

ТОВ «Наша Булочка» , ТОВ «Добродія Фудз» , ТОВ «Коллар Компані» ТОВ «НіжинХліб»,  ТОВ «Фабрика Здорово»,  ПП «Фолком-Люкс»,  ТОВ «Торговий дім «Рига Хліб»»,  ТОВ «Кондитерська фабрика «Десна»,  ПАТ «Куликівське молоко»,  ПАТ «Ічнянський молочно-консервний комбінат», Дочірнє підприємство «Компанія «Верес»,  ТОВ «Компанія «Верес»,  ПАТ «Слов’янські шпалериКФТП»,  ПАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла»,  ТОВ "Чернігівський хлібокомбінат №2",  ПАТ «Новгород-Сіверський сирзавод.

В проєкті приймають участь наступні  Продавці: (за даними платформи «Зроблено в Україні» https://madeinukraine.gov.ua/):

 Акціонерне товариство «Базис»,  Велика Кишеня,  MASTER ZOO,  Дивоцін Ніжин, ТОВ «ВАКО ТРЕЙД 10» (м. Ніжин),  Retail Center RC, ТОВ «Хай Маркет» (Ніжинський район),  ТОВ «Торнадо-Ре»,  Велмарт , "Пчілка Маркет" Дивоцін Козелець, ТОВ «ВАКО ТРЕЙД 10» (смт. Козелець) , ТМ Торос-Груп (ТОВ «Медтехніка Торос») АТБ , Аврора Мультимаркет , ЄВА,  Еко Маркет Comfy,  Траш,  Інтертоп,  Фора,  Віват канцелярія,  Цитрус,   Кондитерський дім «Вацак» , Сільпо-Фуд,  Біле Сухе,  Лис Микита,  BROCARD, ТОВ «Брокард Україна» Приватне багатопрофільне підприємство «ВИМАЛ» та інші.

Пошук товарів і магазинів доступний на сайті програми https://madeinukraine.gov.ua та за посиланням

https://madeinukraine.gov.ua/nation al-cashback#herо