Однією з нагальних весняних проблем є спалювання сухої минулорічної рослинності. Адже нерідко під час цього виникають пожежі, які руйнують екосистеми. Цьогоріч ситуація ускладнюється через суху погоду і недостатню кількість опадів.

Фото без опису

Так, з початку року на Чернігівщині виникло 435 пожеж (для порівняння минулого року – 257), з них три пожежі – горіння торфу, одна пожежа – в лісі, 18 пожеж житлового сектору внаслідок спалювання трави. При цьому дві особи загинули. Всього в екосистемах вигоріло 1300 гектарів. 

Крім того, спалювання листя і сухої трави має негативні наслідки на здоров’я людини. Зокрема, при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря виділяється близько 9 кілограмів мікрочастинок диму, що містить чадний газ, важкі метали та канцерогенні сполуки. А тліюче без доступу кисню листя виділяє бензопірен – речовину, здатну викликати в людини онкологічні захворювання.

За статистикою, основними причинами виникнення пожеж на відкритих територіях є людська діяльність.

Шановні громадяни! Не провокуйте пожежі на відкритих територіях та дотримуйтесь елементарних правил безпеки.

Категорично забороняється:

– створювати смітники та спалювати відходи;

– розводити багаття в лісі та лісопосадках;

– палити, кидати в лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;

– залишати в лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

– спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;

– дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.

Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Пам’ятайте: в умовах дії карантину варто максимально самоізолюватися, навіть під час відпочинку на природі необхідно дотримуватися необхідної дистанції між людьми та виконувати санітарно-гігієнічні правила, щоб не допустити поширення коронавірусу.

Довідково. За самовільне випалювання рослинності або її залишків Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачаються штрафи: для громадян – від 170 до 340 гривень, для посадових осіб – від 850 до 1190 гривень. Ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян – від 340 до 680 гривень, на посадових осіб – від 1190 до 1700 гривень.

Крім того, за порушення вимог законодавства щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення передбачено штрафи: для громадян – від 340 до 1360 гривень, для посадових осіб і громадян-суб'єктів підприємницької діяльності – від 850 до 1700 гривень.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації