Бджоли є одними з найбільш важливих комах для людей на Землі. Однак через використання пестицидів, залишки яких знаходять сьогодні навіть у меді, ці комахи перебувають під загрозою вимирання. Не слід сидіти, склавши руки: допомогти бджолам може кожен, хто буде слідувати нескладним правилам.
Бджоляр як професія популярна ще з давніх часів. І сильно помиляється той, хто вважає її занадто простою. Щоб розібратися з яких деталей складається інвентар бджоляра, треба прикласти багато зусиль і часу. Тим паче якщо ви новачок в цій справі.

Фото без опису

Якби бджіл не існувало, наш світ був би зовсім іншим. Бджоли та інші комахи життєво важливі для глобального виробництва продуктів харчування, оскільки вони запилюють три чверті всіх культур. Тільки завдяки медоносним бджолам та іншим запилювачам у 2010 році вдалося виробити сільськогосподарських культур на $19 мільярдів.
Однак за другу половину десятиліття зникли біля 30% популяцій бджіл і майже третина всіх бджолиних сімей у США загинула.
Дотримуючись деяких правил, кожен із нас може зробити внесок у збереження цих цінних комах, щоб не дати їм повністю зникнути з нашої планети. Нижче наведено кілька практичних порад.
Що можна зробити, щоб зберегти бджіл:
1. Посадіть квіти — створіть сад для бджіл
Немає нічого простішого, ніж знайти насіння місцевих квітів і посіяти їх на вільній території. Найкраще підібрати види рослин, які цвітуть усе літо й осінь. Це не потребує багато місця чи великих зусиль. Все, що потрібно, — маленький сад або навіть балконний ящик за вікном.
2. Не використовуйте токсичні інсектициди!
Особливо небезпечно застосовувати хімічні засоби для захисту і лікування рослин під час їхнього цвітіння, коли бджоли збирають пилок. Деякі пестициди, такі як неонікотиноїдні інсектициди, залишаються у ґрунті протягом багатьох років і продовжують постійно поглинатися рослинами.

Неонікотиноїди перетворюють корисну рослину на токсичну: ця група інсектицидів призначена для отруєння шкідників шляхом отруєння соку та нектару рослин. На жаль, це отруює також бджіл і метеликів. Те ж відбувається і під час використання засобів для газонів.
Спробуйте природні методи боротьби, серед яких, наприклад, використання сонечок та інших подібних комах, які люблять ласувати шкідниками. Також пам'ятайте, що оси — друзі садівника, і більшість видів комах корисні або нешкідливі.
Варто також знати, що багато рослин, що придбані у садових центрах і магазинах, вирощуються із використанням неонікотиноїдів. Тому краще купувати рослини, цибулини та насіння у перевірених постачальників, які не використовують подібні отрути.
3. Купуйте місцеве та підтримуйте місцевого бджоляра
Купуйте «чисті» фрукти, овочі та мед у бджолярів у своєму районі.
4. Побудуйте або купіть будиночок для бджіл. Встановіть його там, де їм буде безпечно, десь у тінистому місці поруч із квітами. Будиночком для бджіл може стати навіть порожній очерет. Також можна зробити будинок із необробленої деревини. Не використовуйте пластикові контейнери, у яких утворюється конденсат. Також не використовуйте жерстяні банки.
У продажу є якісні бджолині будиночки, які стануть відмінним подарунком для садівників і всіх, хто цікавиться спостереженням за бджолами.
А у пташиних годівницях або перевернутих горщиках для рослин (із отворами) можуть оселитися деякі види джмелів.
5. Не панікуйте. Якщо вас турбує рій або гніздо медоносних бджіл біля вашого будинку, зверніться до місцевого пасічника. Він перенесе їх на придатне нове місце. Якщо ви випадково знайшли гніздо диких бджіл, намагайтеся не турбувати їх.
6. Розкажіть про необхідність врятувати бджіл! Розкажіть друзям і знайомим про те, що дізналися із цієї статті, поділіться порадами, підніміть тему в місцевій садівничої групі.
Постарайтеся надихнути необхідністю порятунку бджіл наступне покоління: діти — захисники природи в майбутньому.
7. Станьте бджолярем і заведіть свій власний вулик!
Чи якісний і натуральний мед ви купуєте? Свій місцевий мед не тільки смачніший, але й гарантовано безпечніший для вживання. А бджільництво — це не просто хобі, а спосіб життя, який якісно змінює погляд на світ.
За інформацією інтернет-видання.