Як це, жити без одноразових пластикових пакетиків? Складно? Неможливо?
Можна перевірити на собі вже сьогодні. А ще подивитися на досвід іноземців.
Італійці відмовилися від пластикових пакетів ще у 2011 році і це не позначилося негативно на рівні їх життя. Італія, до речі, стала першою країною у Європейському союзі, яка встановила заборону на пластикові пакети. А у 2015 році Євросоюз прийняв Директиву «Про скорочення споживання легких пластикових пакетів». З початку 2020 року заборонили продаж пластикових тарілок, стаканчиків і ватних паличок у Франції. А з 2021 всі країни ЄС відмовляються від таких одноразових виробів.
У Туреччині лише за перший рік заборони пластикових пакетів, їх використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику. З початку 2019 року турецькі магазини не надають покупцям безкоштовні пластикові пакети, крім тих, що використовуються як первинна упаковка та мають товщину від 15 до 50 мкм.
З 2019 року на Ямайці окрім пластикових пакетів заборонили також посуд із вспіненого полістиролу (styrofoam) та соломинки для напоїв.
Крім того, в багатьох країнах встановлена часткова заборона або оподаткування обігу пластикових пакетів. У деяких - мережі супермаркетів за власної ініціативи вдаються до мінімізації використання таких пакетів.
У червні Україна стала 87 країною світу, що також обмежила обіг пластикових пактів на своїй території. З наступного року заборони будуть введені в дію. Тож придивитися до екологічних альтернатив варто, а ще переосмислити, чому такі кроки важливі.
Відмова від пластику, це не просто тренд чи забаганка. Це шанс на життя у чистому довкіллі для наших дітей та піклування про їх здоров’я.
Лише уявіть узбіччя, ліси, прибережні смуги, усіяні пластиком. А це цілком реально. За даними дослідження The Guardian, щороку близько 11 мільйонів тонн пластику опиняється у Світовому океані. Якщо такі тенденції залишаться, до 2040 року кількість пластикових відходів зросте до 29 мільйонів тонн на рік. Тобто на кожен метр берегової лінії у світі припадатиме 50 кг пластику.
Є чудова нагода стати на шлях змін. І ці зміни розпочати із себе.
За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів ОДА

Фото без опису