Наша Україна буває різною: молодою, гостинною, уславленою, героїчною, а її коріння сягає сивої давнини. Ми маємо багату і оригінальну культуру, надбану численними поколіннями. Кожна нація, і ми не є винятком, має свої звичаї, обряди, традиції, що склалися протягом багатьох століть і освячені віками. Кожен має бути обізнаний з історією свого народу, мусить знати, як жили наші діди і прадіди.

17 серпня  в селі Смош (Смоський старостинський округ) відбулося святкове дійство під назвою «Україна старовинна», яке  є завершенням мистецького  туру «Україна буває різною», присвяченого 30-й річниці незалежності України. Село Смош – одне з найдавніших сіл нашої громади, яке славиться своєю історією і вперше згадується в далекому 1629 році. Тут уміють цінувати і берегти одвічні символи нашого народу.

Атмосфера свята перенесла усіх присутніх на декілька сторіч назад: це і презентація Музею Побуту під відкритим небом «Обереги мої українські», у якому зібрані одвічні символи нашого народу, які зупиняють минуле та кличуть у майбутнє; це і світлиця у Смоському будинку культури, де зібрані домоткані на ткацькому верстаті доріжки, які дісталися у спадок (1970-1975 років); це і можливість скуштувати квашу, старовинну страву, рецепт приготування якої зберігся до наших днів в с. Ряшки.

Особливої уваги заслуговувало свято старовинного народного костюму «Жива традиція», під час якого нашими справжніми жінками-українками був продемонстрований український національний одяг кінця ХІХ початку ХХ століття, переданий у спадок дітям, внукам та  правнукам, які проживають  у с.Ряшки та с.Смош. Український народний костюм, як правило, виготовляли відповідно до життєвих та обрядових подій, як наприклад, для весілля, Різдва тощо.

Щиро вітали усіх присутніх з 30-ю річницею незалежності України  секретар Сухополов’янської сільської ради Ольга Євтушенко та староста Смоського   старостинського округу Олександр Миколаєнко.   

Для учасників заходу була презентована концертна програма за участю творчих колективів комунального закладу «Центр культури  та дозвілля» Сухополов’янської сільської ради та ансамблів Смоського будинку культури.

Протягом усього мистецького туру «Україна буває різною» у населених пунктах громади (с.Заїзд, с.Переволочна, с.Замістя, с.Рудівка та с. Смош)  була презентована виставка «Люди свободи – гаранти незалежності» Українського інституту національної пам’яті. Ми не маємо права забувати свого минулого, а навпаки маємо примножувати його, зберігати та цінувати. Тож нехай не міліють наші душі, не висихають наші криниці, а передається все те, що надбане роками від батька до сина, від матері до доньки, на всі покоління й віки.

З Днем народження, наша молода і старовинна Україно! З Днем незалежності!