За ініціативи голови Прилуцької районної державної адміністрації Геннадія Луценка  делегація з Прилуцького району 17 серпня відвідала Сергіївську об’єднану територіальну громаду (Полтавська область), щоб перейняти позитивний досвід у громади, яка відкрита до співпраці  та постійного розвитку. У складі делегації були Сухополов’янський сільський голова Денис Росовський, голови  територіальних громад Прилуччини (Варвинської, Ічнянської, Парафіївської, Малодівицької, Талалаївської, Яблунівської) та  їх представники, народний депутат України Борис Приходько, депутат Чернігівської обласної ради Віталій Лічман, перший заступник голови Прилуцької райдержадміністрації Володимир Чернов. Також у зустрічі взяли участь не лише делегація з Чернігівської області, а й з Полтавської у складі депутата Полтавської обласної ради Олександра Суханя, голови Миргородської районної ради Наталії Гирки, Лохвицького міського голови Віктора Радька та голови Великобудищанської територіальної громади.

Голова Сергіївської об’єднаної  територіальної громади Ігор Лідовий звернув увагу на те, що  21 червня 2021 року громада відсвяткувала свій п’ятирічний ювілей. За 5 років пройдено непростий шлях становлення: громада одна з найменших, адже об’єднала 3 сільські ради та 13 населених пунктів (майже 3 тис. жителів), у порівнянні з Сухополов’янською громадою, яка є найбільшою територіальною громадою Прилуцького району, у складі 19 сільських рад (відповідно старостинських округів), до яких у свою чергу входять 54 населені пункти (майже 13 тис. жителів). Ігор Лідовий зазначив, що  громада не чекає великого інвестора, а створює умови, щоб люди могли заробляти у власних домогосподарствах (кожному двору по підприємцю).

На початку зустрічі голова Сергіївської об’єднаної  територіальної громади Ігор Лідовий презентував громаду, її структуру, основні напрямки розвитку: це  й інформація про основні показники бюджету громади, який на початку створення  становив 9 млн.грн., а на сьогодні це вже 50 млн.грн.; це і земельний фонд громади, діяльність підприємств  нафтогазового комплексу, що працюють на території громади;  презентація соціальної сфери (3 загальноосвітні заклади, 3 заклади дошкільної освіти, 2 амбулаторії загальної практики сімейної медицини і 3 фельшерсько-акушерських пункти, 1 аптека,1 аптечний пункт), це і роботи по облаштуванню  вуличного освітлення та ремонту доріг, стратегічних та операційних цілей Стратегії розвитку Сергіївської громади на період до 2027 року. На території ОТГ працюють 10 фермерських господарств, 5 сільськогосподарських товариств, кооператив (ягідний та молочний). У ході зустрічі обговорювалися питання побудови співпраці задля розвитку територіальних громад, щодо механізмів сплати до місцевих бюджетів ПДФО, питання створення сімейних молочних ферм, щодо інвестиційних проектів. Члени делегації  відвідали об’єкти місцевого виробництва –  Сергіївську пекарню та Сергіївську сироварню, а також   Будинок громади, у якому на 700 кв.м розміщені два комунальні підприємства: КП Сергіївське  (водопостачання, благоустрій, поточний ремонт дороги) та   СКП «Добробут» (догляд за лісосмугами та лісовими угіддями, заготівля дров для опалення об'єктів, поводження з ТПВ), сучасний  Центр надання адміністративних послуг, Центр надання соціальних послуг, Центр культури та дозвілля, поліцейська станція, тренажерний зал,  сільська бібліотека та музей, клас хореографії, комп’ютерний кабінет, глядацький зал.  На території громади діє фонд підтримки підприємців, який надає грошову поворотну допомогу до 300 тис. грн. (з квітня 2019 року власник міні-пекарні запустив соціальний проект «Соціальний хліб» для жителів громади і вартість хліба мінімальна - 10 грн.).Сільський голова Ігор  Лідовий – головний ініціатор започаткування  та реалізації змін у громаді.

Зустріч  об’єднала посадовців Чернігівської та Полтавської областей, адже кожен із них зацікавлений у розвитку та процвітанні власної громади, були знайдені спільні точки дотику, спільні проблеми та пошук шляхів їх вирішення. Обмін досвідом відбувся: у відкритому діалозі, кожен представник громади мав змогу отримати відповіді  на питання, які їх цікавили. Зустріч пройшла конструктивно, злагоджено та інформаційно. Обмін досвідом – це рушійна сила  розвитку будь-якої громади. Дякуємо Сергіївській громаді за гостинність та теплий прийом.


Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису