Постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2021 року № 1096 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236» визначено перелік необхідних документів, розмежовано відповідальність перевізників і пасажирів на залізничному, авіаційному та автомобільному транспорті. Для користування міжобласним транспортом у регіонах із жовтим та червоним рівнем епіднебезпеки пасажирам та водіям потрібно буде мати один із вказаних документів: оформлений на порталі “Дія” або в однойменному додатку “жовтий” чи “зелений” міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації; іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях; документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О, яку можна отримати одразу після процедури у лікаря, який проводив щеплення; міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке буде чинним рік від дати останнього щеплення. Його можна оформити у лікаря, що проводив щеплення в пункті щеплення закладу охорони здоров'я, або в сімейного лікаря;

 негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, чинні 72 години від часу здавання матеріалу на аналіз.

Зміни передбачають, що під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами відповідальність за наявність таких документів покладається на пасажирів. Ці правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних перевезень у міжобласному та міжнародному сполученнях.

Крім цього, перевізник зобов’язаний проінформувати пасажирів про те, що у них має бути один із необхідних документів. Як і раніше, норма щодо наявності документу про щеплення або негативного результату тестування не поширюються на неповнолітніх.

 Відсутність вищевказаних документів у пасажира тягне за собою відповідальність відповідно до статті 44-3 Кодексу України про Адміністративні Правопорушення.

Йдеться про штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 до 34 000 гривень.