Сьогодні, 10 грудня, увесь світ та Україна відзначають Міжнародний день прав людини. Після Другої світової війни, після концтаборів, голокосту, 50 мільйонних жертв – людство зафіксувало базові права людини: на життя, на свободу, на рівність в Загальній декларації прав людини, ухваленій генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року. 

Цього дня у Замістянській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів для учасників освітнього процесу дев’ятих   класів Сухополов’янської  громади (с.Сухополова, с.Заїзд та с.Замістя) працівниками  комунальної установи «Центр професійного розвитку  педагогічних працівників» сільської ради  був організований інтерактивний  правовий урок «Я маю право на життя».

Спікерами заходу  були  вчителі суспільних дисциплін Заїздської та Малківської загальноосвітніх шкіл  Ігор Хоменко та Сергій Федорченко, а також психолог центру соціальних служб сільської ради Аліна Кантур.

Під час уроку  увага присутніх була закцентована на основних правах людини, одне з яких  має найбільшу цінність для людини – це право на життя. Кожен має право на безпеку життя. Здобувачі освіти були активними, допитливими та залученими   до безпосереднього  визначення  актуальних та глобальних проблем людства: війни і миру, боротьби із хворобами, із бідністю, екології, які порушують право людини  на життя, на свободу, особисту недоторканість, право на освіту, на медицину, на захист, право на гідне життя, на чисте екологічне середовище.

Шляхом виконання вправи «Кульки небезпек» учасникам освітнього процесу  було запропоновано визначити та озвучити небезпеки, які можуть нести загрозу та порушувати право на життя, а саме: небезпечний Інтернет (групи та спільноти, сайти, шахрайство, кібербулінг), COVID-19, шкідливі звички, булінг; технонебезпеки, стихійні лиха, бар’єри. Також до уваги присутніх були запропоновані документальний фільм «Право на життя» та повчальні тематичні відео про небезпечну дружбу  в мережі Інтернет та спілкування однолітків  жестовою мовою. Особливої уваги заслуговувала  можливість кожного  зробити перший крок до безбарєрного спілкування  та вивчити мовою жестів одну фразу «Ти маєш право на життя».

 На завершення уроку була запропонована інтерактивна  тренінгова вправа «Сітка безпеки», під час якої  здобувачі освіти, перегортаючи кольорову стрічку, повинні були озвучити  про свої дії, які несуть для нього і оточуючих надійність і безпеку в життя, такі як:   знаю свої права, та вмію відстоювати їх разом з однодумцями; дотримуюсь правил особистої гігієни та карантину, таким чином турбуюсь про життя і здоров'я, своє та всіх оточуючих; веду здоровий спосіб життя, тому і мені добре, і зі мною безпечно; старанно вивчаю правила поведінки в надзвичайних та небезпечних ситуаціях, тому в разі небезпеки я зможу врятувати життя, як своє, так й інших; знаю, як протистояти булінгу, і я зможу захистити від цькування себе та інших; знаю, як захистити свою конфіденційну інформацію у соцмережах, і можу поділитися цим з іншими.

          На уроці був присутній  Сухополов’янський сільський голова Денис Росовський, який у своєму виступі наголосив на важливості  знати, використовувати  та  відстоювати свої права та подякував  усім, хто  долучився до проведення такого важливого та надзвичайно  пізнавального заходу.

10 грудня – це завершення  в Сухополовянській громаді  Всеукраїнської  акції «16 днів проти насильства», підтриманої міжнародною спільнотою і спрямованої на привернення уваги суспільства до даної проблеми.Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису