14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. День встановлений згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС. Цього дня вшановуємо  мужніх, героїчних та самовідданих людей, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вшановуємо тих, кому вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. Це день  ще раз нагадує суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців та про наслідки страшної техногенної аварії, які не дають і не даватимуть спокою людству ще багато років. У 2021 році  35-ті роковини від дня однієї з  найбільших катастроф техногенного характеру в історії людства, дня, який назавжди змінив долі тисяч людей.

14 грудня  в  с.Білорічиця (Білорічицький старостинський  округ) Сухополовянський сільський голова   Денис Росовський, керуючий справами виконавчого комітету Валентина Харченко, староста Білорічицького старостинського округу  Валерій Коваленко, представники педагогічного колективу Білорічицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.,  учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та вдова одного з ліквідаторів, місцеві жителі   поклали квіти до пам’ятного знаку  ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання. Із  с.Білорічиця було 15 ліквідаторів, на сьогодні 9 з яких, на жаль, немає серед живих. Низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії. Відповідно до затвердженої Програми соціального захисту та соціального забезпечення окремих категорій громадян Сухополов’янської сільської ради  на 2021 рік  66 учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 та 2 категорій, вдовам (вдівцям) була  здійснена виплата грошової допомоги  на загальну суму 66 000 гривень.

У закладах загальної середньої освіти проведені  інформаційні та виховні заходи для ознайомлення здобувачів освіти з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС: години спілкування «Пекельний вогонь Чорнобиля», «Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять …», «Біль і пам’ять Чорнобиля»,  виховні години: «Чорна Біль», «Чорнобиль не має минулого», «Пам'ять без строку давності», «Люди, мовчки встаньте на хвилину», інформаційні години «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» та інформаційні хвилини «Трагедія Чорнобиля».

Для учасників освітнього процесу  проведено круглий стіл «Чорнобиль немає минулого часу», урок мужності «Вони захистили собою життя» та «Героїзм, що врятував світ», круглий стіл « Мій біль Чорнобиль», урок пам’яті «Чорнобиль – довгий слід трагедії» та вікторина «Чорнобиль: вчора, сьогодні, завтра», організовано перегляд фільмів «За хвилину до катастрофи», «Таємниця Чорнобиля», «Чорнобиль, загублений світ», «Чорнобиль. Одна з 10

 

найжахливіших катастроф ХХ століття», «Мужність і біль Чорнобиля», «Наслідки аварії» та відеороликів «Радіація: чи варто сьогодні боятися Чорнобиля?», «Дзвони Чорнобиля», «Чорнобиль Як це було?», «Згадаємо тих, хто рятував нас від техногенної катастрофи». У шкільних бібліотеках підготовлено книжкові виставки «Стежками Чорнобильського лиха», «Чорнобиль. Як це було?», «Кого ми завжди пам’ятаємо», «Пам’ятаймо! Вони захистили нас», «Мій біль - Чорнобиль».Проведено зустрічі з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС та вшанування  загиблих ліквідаторів на ЧАЕС хвилиною мовчання.

З метою  вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на  Чорнобильській АЕС  у комунальному закладі «Публічна бібліотека» проведена  онлайн – виставка «Пам`ять та шана»,  у бібліотечних пунктах громади підготовлені  тематичні  книжкові  викладки  художньої та історичної літератури  «Не дамо забути». 14 грудня у Переволочнянському  та Охіньківському бібліотечних пунктах були проведені   історичні уроки пам’яті  «Чорнобильська трагедія – біль України» та «Чорнобиль – біль душі людської»; у Лісовосорочинському бібліотечному пункті  проведений вечір-реквієм «Чорнобиль стукає в серце»; у Заїздському бібліотечному пункті - онлайн-перегляд  «Чорнобиль: відлуння кроків через товщу років», а в Погребівському  - зустріч-інтерв’ю «Полин-сльозою омивається душа».

Вшановуємо   героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Пам'ятаємо ваш Подвиг!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису