29 січня Україна вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами. Цього року виповнюється 104-а річниця з тих трагічних подій. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії. Біля станції Крути кілька сотень київських студентів та гімназистів вступили у нерівний бій з більшовицькими військами, чисельність яких налічувала кілька тисяч. Бій тривав лише п’ять годин. Герої Крут призупинили наступ військ на столицю України і це дало змогу урядові Української Народної Республіки добитися міжнародного визнання України на мирних переговорах у Бресті. Уже в березні 1918 року після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.

Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 15 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».

Вшановуємо  пам’ять загиблих під Крутами і  низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя у боротьбі за незалежну Україну. Слава Героям!


Фото без опису