15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Саме цього дня 33 роки тому відбулося остаточне виведення військ з території Республіки Афганістан.  З 1979 року до 1989 тривала війна в Афганістані, яка була  однією з трагічних сторінок нашої історії,  не забудеться ніколи, не зітреться з пам’яті тих, хто пройшов той пекельний шлях.

 15 лютого відбувся захід, підготовлений працівниками КЗ «Публічна бібліотека», за участю керівництва  Cухополов’янської  громади, посадовців сільської ради, депутатів та членів виконавчого комітету, учасників бойових дій а Афганістані,  під час якого увага була закцентована на вшануванні тих, хто  з честю виконав свій військовий обов’язок, став гідним прикладом людської відданості, героїзму та мужності. Секретар сільської ради Ольга Євтушенко у своєму виступі наголосила на важливості  пам’ятати кожного учасника бойових дій, а  особливо  сьогодні,  розуміючи  справжню ціну війни і миру, усвідомлюючи  свою відповідальність за майбутнє, за долю прийдешніх поколінь, коли  десятки тисяч наших співвітчизників боронять цілісність і незалежність України на її південно–східних рубежах від зовнішньої агресії, серед них є і воїни-афганці, які демонструють та передають свої військові навички та вміння. Вони завжди були і залишаються прикладом мужності й відваги, патріотизму і відданості військовій присязі. 

З понад 3-х тисяч українців, що пройшли шалене пекло афганських подій, майже 200 отримали поранення в боях, 116 - повернулися інвалідами, 168 більше ніколи не переступлять поріг рідної домівки, троє з них уродженці нашої громади: Здоровенко Іван Григорович  (с.Дідівці), Немченко Віктор Вікторович (с.Білорічиця), Шевченко Віктор Миколайович (с.Смош). Усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять тих, хто  не повернувся живим.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 33-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан Почесною грамотою Сухополов’янської сільської ради за мужність, відвагу і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов’язку, активну громадську позицію були нагороджені учасники бойових дій в Афганістані: Барабаш Анатолій Вікторович - житель с. Сухополова; Єфременко  Петро Олексійович -  житель с. Заїзд; Кириченко Олександр Миколайович -  житель с. Сухополова; Наглий Михайло Миколайович -   житель с. Лісові Сорочинці; Петерлик Йосип Йосипович – житель с. Дідівці та Сліпченко Анатолій Іванович – житель с. Єгорівка.

            У старостинських округах Сухополов’янської  громади   проживає  50 учасників бойових дій в Афганістані. Відповідно до затвердженої  Програми соціального захисту та соціального забезпечення окремих категорій громадян Сухополов’янської сільської ради на 2022 – 2027 роки  виділені кошти на матеріальну допомогу  учасникам бойових дій на загальну суму 50 тисяч гривень.

Шановні учасники бойових дій, дякуємо Вам за мужність і героїзм, за високу громадянську відповідальність. Бажаємо усім, хто пройшов нелегкий бойовий шлях, міцного здоров’я, щастя й миру, добробуту в родинах. Нехай завжди над нами буде мирне небо!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису