14 жовтня  відзначаємо Свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва, 80-ту річницю створення Української повстанської армії (УПА) та День захисників і захисниць України. Цього року особливо гостро відчуваємо ціну нашої незалежності –  віддані життя найкращих дочок і синів України. Розпочата росією війна у 2014 році, а потім повномасштабне  вторгнення російського агресора 24 лютого 2022 року на територію нашої країни спонукали сотні тисяч українців різних професій узяти до рук зброю та стати захисниками рідної землі. Кожна з територіальних громад України має своїх  загиблих Героїв, вшанування   пам’яті  про яких  має бути  обов’язком кожного з нас.

14 жовтня  2022 року, в день величного православного свята – Покрови Пресвятої Богородиці, біля приміщення  філії Сухополов’янського ліцею в с.Погреби (Погребівський старостинський округ) відбулося урочисте  відкриття меморіальної дошки  на честь мужнього  воїна,  справжнього  патріота, захисника України  старшого лейтенанта Збройних сил України Васильєва Олександра Васильовича, який загинув під час виконання бойового завдання у березні 2022 року. Захід відбувся за участі керівництва Сухополов’янської сільської ради, представників депутатського корпусу, керівників установ та організацій, педагогічного колективу філії Сухополов’янського ліцею  (Погребівської  школи), рідних, друзів та односельців Олександра Васильєва.

Очільник Сухополов’янської територіальної громади Денис Росовський  зазначив, що незламний та мужній Український народ платить  надвисоку ціну  за право жити у вільній і  незалежній  державі,  а згуртувавшись, дає гідну відсіч російському агресору. Звернув увагу присутніх на те, що серед тисяч загиблих Героїв був уродженець Сухополов’янської громади із  с.Миколаївки  Олександр Васильєв. Денис Росовський висловив щирі слова співчуття батькам Героя, подякувавши за виховання справжнього  та мужнього сина. Наголосив, що Сухополов’янська громада  постійно  підтримувала і буде надалі підтримувати родини  загиблих Героїв громади та для підтримки родини вручив матеріальну допомогу матері Олександра Васильєва.

Найщиріші слова співчуття та подяки батькам за гідне виховання сина звучали від начальника групи морально-психологічного забезпечення Прилуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки майор Віталія Іценка, а теплі слова спогадів про шкільні роки – від першої вчительки   Олександра –  Ніни Макогон.

Право відкрити меморіальну дошку надали батькам Героя: Наталії Павлівні та Василю Вікторовичу Васильєвим.

Усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять Олександра Васильєва та  загиблих Героїв  під час  російсько-української війни, після чого у знак шани і вдячності усі  присутні мали змогу покласти квіти до його  меморіальної дошки.

Олександр Васильович Васильєв народився 15 березня  1990 року у місті  Прилуки  Чернігівської області. Згодом родина переїхала в  село Миколаївка, Прилуцького району. З 1996  по 2005 рік Олександр навчався  у Погребівській школі. Улюбленими  предметами хлопця були  історія і математика. Після закінчення школи навчався у Прилуцькому гідромеліоративному технікумі. А потім – армія: Київ, військова частина на Берестейській. Мама, Наталія Павлівна,  зі служби отримувала подяки, грамоти. Батько, Василь Вікторович, колишній афганець,  неабияк пишався успіхами сина.  2014 рік. 15 березня у свій день народження Олександр  іде на війну (до завершення контракту залишалося три дні). Служив у складі 14 бригади. Був у Криму на перевалі, пройшов Іловайський котел. Продовжив вдосконалювати військову справу навчанням у Національній  академії  сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

24 лютого 2022 року. Олександр Васильович серед перших. Звільняв Чернігів, Ірпінь, Бучу. 23 березня отримав звання старшого лейтенанта. Загинув Олександр Васильович Васильєв разом зі своїми побратимами  27 березня в  селі Благодатне, Баштанського району, Миколаївської області під час виконання бойового завдання, захищаючи рідну землю.  Похований Герой  у місті Рівне, де проживав разом з коханою дружиною і маленькою донечкою,  на Алеї Героїв.

 За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», Олександр Васильєв був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня посмертно.

Приємно відзначити, що підростає нове покоління українців: шестирічна донька нашого Героя -   Ірина Васильєва  виготовляє власноруч прикраси, продає їх на благодійних ярмарках та через соціальні мережі, передаючи зібрані кошти на підтримку ЗСУ. Дівчинка з допомогою волонтерів вже передала на фронт  два тепловізори,  збирає гроші на  автомобіль та мріє  про придбання джавеліну для захисників.  

Висловлюємо слова щирої вдячності за співпрацю та  сприяння  у  виготовленні меморіальної дошки  нашого Героя громадській організації «Патріот Прилуки» в особі Олександра Дуденка.

До Дня захисників і захисниць України, Дня українського козацтва та  80-річчя створення Української повстанської армії (УПА) були підготовлені тематичні книжково-ілюстративні виставки, книжкові виставки-перегляди, огляди літератури як у комунальному закладі «Публічна бібліотека»,  так і   сільських бібліотеках-філіалах громади, а в закладах загальної середньої освіти громади з метою національно-патріотичного виховання були проведені онлайн  уроки мужності та виховні години.

Цього дня на території  старостинських округів Сухополов'янської сільської ради за участю керівництва громади, старост, депутатів сільської ради, членів виконавчого комітету, місцевих жителів  відбулося покладання квітів до пам’ятників, пам’ятних знаків та місць поховань видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України, пам’ятників місць поховань загиблих військовослужбовців учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та учасників заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації на території України.

До Дня захисників і  захисниць України  Сухополов’янська громада  надала допомогу у вигляді продуктових наборів 131 учаснику бойових дій АТО/ООС та  сім’ям загиблих Героїв. Пам’ятаємо кожного та кожну поіменно, хто брав участь у забезпеченні національної безпеки і оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації на території України: Сергія Безгубченка (с.Сухополова); Віктора Лавренчука (с.Рудівка), Анатолія Потієнка (с.Боршна), Ангеліни Євдокімової (с.Колісники), Богдана Назаренка (с.Боршна),  Ярослава Кравченка (с.Густиня), Івана Мащенка (с.Колісники), Вадима Макухи (с.Малківка), Сергія Лозового (с.Дідівці), Олександра  Васильєва (с.Миколаївка).

Дякуємо кожному та кожній за єдність, віру, силу духу, відданість та патріотизм, який тримає нашу Батьківщину! Україна обов’язково переможе і настане переможний мир!  Ніколи не пробачимо ворогу жодне втрачене життя! Вічна пам'ять і слава Героям! ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису