24 лютого виповнюється рік від початку злочинного повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.  365 днів нашого протистояння російській агресії  відкрили  правду про ницість кремлівської влади з її імперськими амбіціями, потворність «другої армії світу» – банди терористів, що воюють з мирним населенням та цивільною інфраструктурою. Війна  змінила  та поділила на до і після історію нашої незалежної України, унісши свої корективи у всі, без винятку,  сфери життєдіяльності  громад, зокрема   Сухополов’янської громади. Бiльше мiсяця (лютий-березень 2022 року) на територiї сільської ради велись активнi бойовi дiї. Колісниківський та Лісовосорочинський старостинські округи були тимчасово окуповані, внаслідок чого загинуло 3 цивільних громадян. Місцеві жителі відчули всю нахабність, підступність  та безпринципність російських військових (окупанти займалися мародерством, грабували місцеві магазини, продукти харчування, мобільні телефони, техніку, вибивши двері та вікна у будинках місцевих жителів –  руйнували все  задля розваги).

            У результаті  планомiрних чисельних ворожих артилерійських обстрілів,  руйнувань/пошкоджень зазнали  житлові, нежитлові та інші об’єкти на території сіл Заїздського та Канівщинського, Колісниківського, Лісовосорочинського старостинських округів. Загальна кількість пошкоджених об’єктів складає: 33 житлові будинки, 1 гуртожиток, 24 господарські будівлі, 3 нежитлові будівлі (ФП, клуб, старостат). Найбільше руйнувань зазнало с. Тихе внаслідок ракетного обстрілу, який був здійснено 13 червня (пошкоджено 15 об’єктів  нерухомого майна).

Сільською радою було створено комісію для фіксації фактів руйнування/пошкодження майна, житлових та нежитлових будівель усіх форм власності внаслідок військової агресії російської федерації, якою стовідсотково були охоплені пошкоджені об’єкти та складено акти обстеження  майна. Всі  акти  в електронній формі занесені до  Єдиного державного веб- порталу електронних послуг Дія та до державного реєстру руйнувань при Офісі Президента.

Варто зауважити, що  керівництво Сухополов’янської громади, депутати  та посадовці сільської ради, суб’єкти господарювання, старости відповідних старостинських округів працювали і щоденно перебували на постійному зв’язку з метою моніторингу ситуації та надання відповідної допомоги. Зокрема, вже наступного дня після звільнення території Лісовосорочинського та Колісниківського старостатів, 05 березня, особисто сільський голова  Денис Росовський спільно з  відповідальними та самовідданими працівниками Прилуцького РЕМу  невідкладно працювали над відновленням  електропостачання, яке зникло внаслідок вищезгаданих дій агресора, за що  висловлюємо щирі слова вдячності за  співпрацю та оперативність  у  відновленні зруйнованого директору відокремленого підрозділу Прилуцького району електричних мереж АТ «Чернігівобленерго» Андрію Бордовіцину.

         Ураховуючи непросту  ситуацію в державі, керівництво громади спільно з суб’єктами господарювання  та місцевими жителями активно працювали над відновленням  зруйнованого (зокрема жителі с.Лісові Сорочинці  після деокупації  визбирали   купи сміття – первинні   ознаки «русского мира» (12   120-літрових сміттєвих пакетів тільки обгорток від сухпайків і брудних шкарпеток). На сьогодні відновлено 14 об’єктів житлового фонду та 4 господарські будівлі. Для відновлення пошкоджених та зруйнованих об’єктів було виділено будівельні матеріали, які були придбані Чернігівською обласною військовою адміністрацією за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану, які були розподілені власникам пошкодженого майна. Також ремонтні роботи здійснювались  за рахунок власних коштів громадян, за сприяння сільської ради, місцевих суб’єктів господарювання, меценатів, зокрема, – Анатолія Мирошниченка, Сергія Варнавського, лідера громадського руху «Оновлення» Сергія  Коровченка, В О «Батьківщина», ТОВ «Агрікор - Холдинг», Прилуцької дослідної станції ІС НААН, ФГ «Волошка», ТОВ «Прилуцький хлібодар».

 Також практично повністю була зруйнована внаслідок руху ворожої техніки дорога загального користування місцевого значення С 251506  Колісники – Левки  (протяжністю 3,4 км). На замовлення управління капітального будівництва Чернігівської обласної військової адміністрації був виконаний ремонт вищезгаданої  автомобільної дороги.  

З метою  ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації  на території населених пунктів Колісники, Левки та Лісові Сорочинці були проведені лабораторно-інструментальні дослідження питної води шахтних колодязів. За підтримки ТОВ «Прилуцький хлібодар» та ФОП Зуєва в селі Левки були виконані ремонтні роботи громадського колодязя, який був  зруйнований військовими російської федерації.

15 червня за фінансової допомоги  ТОВ «Прилуцький хлібодар» на території Лісовосорочинського старостинського округу здійснено поточний ямковий ремонт дороги загального користування місцевого значення (вибоїни після танків)  від траси Н-07 Київ-Суми-Юнаківка  до села Лісові Сорочинці та по вул.Домонтовича  в с.Лісові Сорочинці, а також до с.Стрільники. Це підприємство завжди відкрите до діалогу та реальних справ на території громади. Висловлюємо щирі слова вдячності за проведену роботу директору ТОВ «Прилуцький хлібодар» Миколі Супруненку та генеральному директору ПрАТ «Прилуцький хлібозавод» Людмилі Супруненко.

Кожна з територіальних громад України, як і Сухополов’янська громада, має своїх  загиблих Героїв, вшанування   пам’яті  про яких  є обов’язком кожного з нас. Пам’ятаймо їх – адже вони віддали найцінніше, своє життя, заради України та кожного з нас. Протягом 2022 року були відкриті дві меморіальні дошки нашим Героям.  14 жовтня  2022 року, в день величного православного свята – Покрови Пресвятої Богородиці в с. Погреби відбулося урочисте  відкриття меморіальної дошки  на честь захисника України  старшого лейтенанта Збройних сил України Васильєва Олександра Васильовича, який загинув під час виконання бойового завдання у березні 2022 року.

         06 грудня 2022 року, у День Збройних Сил України в с. Валки  відбулося урочисте  відкриття меморіальної дошки  на честь захисника України, прикордонника   сержанта Богдана Назаренка, який загинув відстоюючи суверенітет  та територіальну цілісність нашої держави.

Сухополов’янська громада  постійно  підтримує родини  загиблих Героїв громади та  надає у першочерговому порядку на кожне зі звернень відповідну допомогу. Пам’ятаємо кожного та кожну поіменно, хто брав участь у забезпеченні національної безпеки і оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації на території України:

                 Сергія Безгубченка (с.Сухополова)  

Віктора Лавренчука (с.Рудівка)

Анатолія Потієнка (с.Боршна)

Ярослава Кравченка (с.Густиня)

Ангеліни Євдокімової (с.Колісники)

Богдана Назаренка (с.Боршна)

Олександра  Васильєва (с.Миколаївка)

Івана Мащенка (с.Колісники)

Вадима Макухи (с.Малківка)

Сергія Лозового (с.Дідівці)

Сергія Коробейника (с.Боршна)

12.Олександра Сердюка (с.Охіньки)

         

           З перших днів війни Сухополов’янська громада у співпраці з суб’єктами господарювання, волонтерами, депутатами сільської ради, членами виконавчого комітету, старостами, посадовцями і жителями громади підтримувала та надавала необхідну допомогу за зверненнями військових Збройних Сил України. На сьогодні цілеспрямована робота в даному напрямку продовжується.

          Громадська організація «Патріот Прилуки» в особі її керівника Олександра Дуденка на постійній основі співпрацює з Сухополов’янською громадою щодо передачі посилок до релігійних та державницьких свят для наших воїнів - захисників на передову, до формування яких долучаються жителі всіх без винятку 19 старостинських округів, адмінцентру громади, працівники Сухополов’янської сільської ради,  бюджетних установ освіти, медицини, культури,  соціального захисту та суб’єкти господарської діяльності, які працюють на території громади, за що висловлюємо слова вдячності.

Між Прилуцькою міжрайонною організацією Товариства Червоного Хреста України та Сухополовянською сільською територіальною громадою підписано Меморандум про співробітництво щодо спільної діяльності у підтримці постраждалого населення у період військової агресії російської федерації.

          14 квітня після звільнення від окупантів керівництвом Сухополов’янської громади та працівниками сільської ради особисто   було  доставлено  гуманітарну допомогу Новобасанській територіальній громаді (продукти харчування, засоби гігієни, медикаментів для Новобасанської сільської лікарської амбулаторії), будівлі жителів населених пунктів якої  зазнали значних  руйнувань та втрат,  а самі жителі змушені були терпіти знущання, грабежі, розстріли рідних і односельчан окупантами,  проживати під час обстрілів разом з дітьми у холодних погребах (навіть у найбільших селах окупантами була повністю зруйнована інфраструктура,  не залишилось жодного вцілілого магазину, куди б можна було завезти продукти). Висловлюємо слова вдячності за надану допомогу жителям старостинських округів Сухополов’янської громади, а  також керівництву ПрАТ «Прилуцький хлібозавод», ТОВ «Прилуцький хлібодар», громадській організації «Бджолярі Прилуччини».

У листопаді  2022 року жителі, депутати, працівники сільської ради, благодійники,  працівники освіти, діти та  їх батьки, творчі колективи КЗ «Центр культури та дозвілля»   підтримали ініціативу та долучилися до збору коштів з метою придбання авто «Пікап», для нашого земляка, депутата Сухополов’янської сільської ради, військовослужбовця 65 окремого стрілецького батальйону ЗСУ – Миколи Мамченка. Автомобіль необхідний для виконання бойових завдань. Як результат зібрано 370,9 тис. грн., за рахунок яких придбано тепловий приціл GUIDE TS 435 та автомобіль , Mitsubishi L 200 (Швеція), які були вручені 16 січня 2023 року нашому депутату  Миколі Мамченку.

Підбиваючи підсумки надскладного 2022 року випробувань на міцність, року, який пройшов в умовах воєнного стану, під  час повномасштабної війни, розв’язаної жорстоким російським агресором, висловлюємо слова щирої вдячності нашим  мужнім  та незламним захисникам, які дають нам можливість жити та працювати для забезпечення  належного рівня життєдіяльності нашої Сухополов’янської територіальної громади; дякуємо  волонтерам, які стали надійною  опорою  як для наших військових на фронті, так і для  мирного населення; суб’єктам господарювання, які з перших днів війни, ризикуючи,  щоденно допомагали громаді та ЗСУ; депутатам сільської ради, старостам, посадовцям, кожному жителю громади, які згуртувавшись навколо єдиної спільної мети,  працювали кожен на своєму фронті, успішно долаючи  щоденні виклики воєнного стану. 

Українці, згуртувавшись, як ніколи раніше,  попри матеріальні втрати й біль за рідними, намагаються жити далі, підтримуючи один одного,  вірять у наші непереможні та мужні ЗСУ, які щоденно наближають нашу Перемогу над агресором. Все буде Україна! Тільки разом ми – сила! #МістаГероїв

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису