За матеріалами Служби безпеки України особам, які займались «вербуванням» українців призовного віку для заробітків на нелегальному бізнесі,  оголошено про підозру у скоєнні злочину у складі організованої групи.

Досудовим слідством встановлено, що злочинну схему організували громадяни України та їх спільники з однієї із західноазійських країн.

Ділки підшукували «клієнтів» серед громадян призовного віку та сприяли вирішенню питань, пов’язаних з виготовленням документів, необхідних для нелегального виїзду за кордон та «працевлаштування».

Зловмисники втягували громадян України у злочинну діяльність, яка полягала у переправленні нелегальних мігрантів з Середньої Азії до країн ЄС морським шляхом.

У результаті, більшість потерпілих від дій ОЗУ опинялися за гратами у країнах ЄС. А факт участі українців у подібних злочинних схемах негативно впливав на імідж нашої держави на міжнародній арені.

Наразі фігурантам провадження оголошено про підозру за ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми, вчинена організованою групою) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для виявлення всіх причетних до скоєння злочину осіб.  

 

Документування злочинної діяльності здійснюється Управлінням СБ України в Чернігівській області у взаємодії з ГУ НП за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.