1 липня в Україні завершується дія карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу. Таке рішення днями ухвалив Кабінет Міністрів України.

Раніше заяву про те, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я. Висновок зробили на основі світової тенденції до зниження рівнів смертності від COVID-19, загальної кількості госпіталізацій та госпіталізацій до відділень інтенсивної терапії, повʼязаних із COVID-19, а також високий рівень імунітету населення до SARS-CoV-2, який виник здебільшого завдяки масовій вакцинації.

Водночас важливо пам’ятати, що COVID-19 нікуди не зникає, а SARS-CoV-2 циркулюватиме надалі. Проте хвороба перейшла до групи сезонних захворювань, як грип. Отже, скасування карантину не скасовує вакцинацію – вона залишається єдиним способом запобігти тяжкому перебігу захворювання, ускладнень і смерті. В Україні щеплення проти COVID-19 залишаються рекомендованими і безоплатними. Країна забезпечена вакциною в межах програми COVAX на 2024 рік.

ℹ Карантин в Україні тривав понад три роки – від березня 2020. Скільки українців мали підтверджений діагноз «коронавірусна інфекція», скільки змогли побороти ковід і скільки – ні – дивіться у нашій інфографіці.

Фото без опису