З метою утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення 28 липня 2022 року, в День Хрещення Київської Русі-України, коли вшановується пам’ять про видатного державотворця, князя Київського Володимира Великого, відзначаємо День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року. Українське державотворення сягає своїми витоками Руської середньовічної держави, центром якої був Київ. Прийняття князем Київським Володимиром у 988 році християнства стало для України цивілізаційним вибором. Цього дня  вшановуємо всі етапи нашого державотворення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна, демократична держава.

        Історія нашої держави нероздільно пов’язана із розвитком українського війська та національними військовими традиціями. Захисники нашої державності є нащадками воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, воїнів УПА. Сучасні Збройні сили України та інші силові структури, стримуючи агресора – російську федерацію, захищають суверенітет, незалежність  та державність України, доводять, що українці – народ-родина, народ-військо, армія сміливих і незламних.

         Цьогоріч  День Української Державності вже  вдруге відзначаємо  у час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Нинішня війна з рф – це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за право на власні історію та ідентичність. Правда в усі часи звучить голосніше  за будь-яку зброю, і правда у цій боротьбі за нами, тому Україна обов’язково переможе.      

         Cухополов’янська громада долучилася  до відзначення  Дня Української Державності. На  території Охіньківського старостинського округу в с.Охіньки  відбулося покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченка за участю очільника Сухополов’янської громади Дениса Росовського, старост Охіньківського  старостинського округу Володимира Маснухи та Переволочнянського старостинського округу Ольги Сметанник.

Зберігаймо  світлу пам’ять про  всіх військовослужбовців, які боронили Україну, її суверенітет і незалежність, віддаючи найцінніше – своє життя за краще майбутнє для наступних поколінь, серед яких представники Сухополовянської громади. З метою вшанування пам’яті Героїв педагогічні  та учнівські колективи закладів загальної середньої освіти громади  поклали квіти до меморіальних дошок загиблих військовослужбовців – учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та учасників заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації на території України, розміщених на фасадах навчальних закладів: Сергія Безгубченка (с.Сухополова),  Ангеліни Євдокімової (с.Колісники), Віктора Лавренчука (с.Рудівка), Богдана Назаренка (с.Валки), Олександра Васильєва (с.Погреби), Сергія Коробейника (с.Валки). На території  старостинських округів відбулося покладання квітів  старостами та працівниками сільської ради до  пам’ятних знаків видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України, місць поховань загиблих  військовослужбовців  сучасної російсько-української війни.

Працівниками КЗ «Публічна бібліотека» сільської ради та сільських бібліотек-філій підготовлені книжково-ілюстративні виставки літератури: «І проросла державність України», «Україна починається з тебе», «Квіти Україно, багата та щедра земля», «Від роду до роду слався, Україно», де з пошаною згадуються видатні діячі українського державотворення, борці за незалежність України від давнини до сьогодення, – всі, хто будував і будує Українську державність.

  Головна і найвища цінність української держави – це її народ, єдиний у своєму прагненні жити у вільній  та незалежній  Україні. Дякуємо нашим захисникам та захисницям, віримо в  їх стійкість та відважність! Перемоги усім нам, миру, стабільності та  відродження. Слава Україні! Героям Слава!

 

З урахуванням інформаційних матеріалів

Українського інституту національної пам'яті

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису