Дозвольте від імені  депутатського корпусу, виконавчого комітету та від себе особисто  щиро привітати вас з Днем знань, який нерозривно пов'язаний з новими починаннями, можливостями та   відкриттями. 1 вересня – це  початок  нового навчального року! Вже другий навчальний рік заклади освіти громади   розпочинають роботу  в умовах війни, у хвилини, коли наші мужні та незламні ЗСУ  тримають оборону та захищають Україну від російських окупантів заради дітей та їх мирного майбутнього.

 У 2023-2024 навчальному році у Сухополов’янській громаді здобуватимуть освіту 875 учнів з них  - 67 першокласників. У школах громади навчається 30 ВПО та 30 учнів перебувають за кордоном. Найважливіше — це комфорт  і здоров’я для дітей. Попри виклики сьогодення, постійно працюємо над створенням  безпечного та комфортного освітнього середовища, тому одним з пріоритетних напрямків роботи є облаштування укриттів. Приємно відзначити, що на сьогодні  вдалося  облаштувати і відкрити укриття у всіх освітніх закладах. ПРУ облаштовано – 5, 11 найпростіших укриттів (з них 5 власних).

       На поточний ремонт та облаштування споруд цивільного захисту, які знаходяться на балансі відділу освіти, молоді та спорту,  виділено із бюджету та залучено позабюджетних коштів  – 3 547,3 тис. грн. (Дідівський  ліцей, Сухополов’янський ліцей, Охіньківська ЗОШ І-ІІІ ст., Замістянська гімназія, Сухополов’янський заклад дошкільної освіти «Радість»).

            Для створення безпечних умов перебування учасників освітнього процесу в закладах освіти Сухополов’янської сільської ради було ухвалено рішення виконавчого комітету від 11.08.2023 року №159  щодо визначення місць укриття учасників освітнього процесу Білорічицької ЗОШ І-ІІІ ступенів  (споруду подвійного призначення з захисними властивостями протирадіаційного укриття, що розташоване за адресою: с. Білорічиця, вул. Шевченка 28) та  Заїздської ЗОШ І-ІІ ступенів Сухополов’янської сільської ради (протирадіаційне укриття №94115, що розташоване за адресою: с. Заїзд, вул. Михайлівська 40 А), на облаштування яких  з бюджету громади було виділено 1503, 986 тис.грн.

У Сухополов’янській громаді на сьогодні функціонує 8 закладів дошкільної освіти (дошкільну освіту здобувають 140 вихованців), 9 закладів загальної середньої освіти, 5 філій та КЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа». Освітянська спільнота громади налічує 180 педагогічних працівників. З них 156 педагогів працює в закладах загальної середньої освіти та 24 в закладах дошкільної освіти.

До закладів загальної середньої освіти буде здійснюватися підвіз для 283 учнів, з них 255 - шкільними автобусами та 28 громадським транспортом. Вже підписані договори на закупівлю 2 шкільних автобусів. Один за кошти місцевого бюджету в сумі 3148 тис.грн. та другий автобус за рахунок коштів субвенції з державного бюджету. Всього за рахунок коштів субвенції планується закупити 13 шкільних автобусів для закладів загальної середньої освіти області, з них 1 шкільний автобус для Сухополов’янської громади. Місцевим бюджетом виділено та перераховано на ці цілі 840 тис.грн співфінансування. Поставка автобусів планується до 1 листопада. Висловлюємо слова щирої вдячності за підтримку та сприяння у вирішенні питання щодо шкільного автобуса для громади начальнику Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеславу Чаусу, начальнику Прилуцької районної військової адміністрації Володимиру Чернову та народному депутату України Борису Приходьку.

З метою підтримки молоді громади, залучення її до вирішення питань пов’язаних із молодіжною політикою, організації та проведення молодіжних заходів та інформаційно - навчальної роботи серед молоді у Сухополов’янській сільській раді створена Молодіжна рада, яку очолив вчитель історії Заїздської ЗОШ І-ІІ ст. Ігор Хоменко. Молодіжна рада Сухополов’янської ОТГ активно працює на благо своєї громади та регіону, залучає молодь до волонтерської допомоги, громадських акцій та патріотичних заходів.

Не зважаючи на складну ситуацію в державі, нам здалось змінити та зробити багато з господарських робіт, на які використано коштів місцевого бюджету в сумі 12 209,4 тис. грн .

Зокрема для проведення ремонтних робіт шкільних приміщень та приміщень закладів дошкільної освіти  було закуплено фарби та будівельні матеріали.

Здійснено ремонт паркану Дідівського ЗДО «Барвінок».

Велика увага приділяється облаштуванню території та виконання заходів з протипожежної безпеки. Проведено комплекс робіт по встановленню системи пожежної сигналізації, системи оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей в приміщенні Сухополов’янського ліцею.

Для забезпечення безпечного освітнього середовища та на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції безпеки закладів освіти» від 07.04.2023 № 301-р приміщення Дідівського та Сухополов’янського ліцею обладнані засобами тривожної сигналізації з підключенням на пульт централізованого спостереження поліції охорони.

З метою безперебійного підвезення учнів для ремонту шкільних автобусів закуплено запчастин та замінено шин.

На виконання пріоритетних заходів реформи системи шкільного харчування що стосуються модернізації харчоблоків отримано 152,3 тис.грн коштів ЮНІСЕФ та 14.1 тис.грн. коштів іншої субвенції, за рахунок яких здійснений поточний ремонт їдальні Сухополов’янського ліцею та закуплено нове обладнання, а саме чотири мийки, сушка та стелаж для сушки. Та планується придбати пароконвектомат для їдальні Дідівського ліцею.

Також серед основних завдань на сьогодні є підготовка закладів освіти до опалювального сезону.

З метою підвищення та збереження енергоефективності замінено металопластикові вікна в Сухополов‘янському ліцеї (33 шт.) та Замістянській гімназії (14 шт.).

Закуплено і завезено вугілля.

Плануємо завершити до кінця вересня капітальний ремонт даху Дідівського ліцею та   роботи по реконструкції котельні із встановленням твердопаливних котлів Білорічицької ЗОШ IIII ступенів.

Чітка організація дистанційного, змішаного навчання, індивідуальна робота, відкриття укриттів, все це демонструє нашу незламність. Освітяни під час своєї щоденної праці формують світогляд майбутньої української нації, основу її життєздатності. Кожен учень сьогодні – це українське суспільство завтра. Тому освітянська нива має особливе значення для громади і країни в цілому.

Щиро вітаємо вчителів, учнів та їх батьків! Успіхів у новому навчальному році! Збережіть у пам’яті неповторні роки, місяці, дні та  хвилини шкільного життя! Бажаємо Вам та вашим родинам здійснення всіх планів, задумів та мрій під мирним українським небом!

Велика подяка та низький уклін  нашим захисникам, які захищають Україну  від цинічного та жорстокого російського  агресора.  Тримаймося  та  наближаймо Перемогу разом кожен на своєму фронті! Все буде Україна!

 

З повагою  

Сухополов’янський сільський голова                                                                                                                                                                                                                     Денис РОСОВСЬКИЙ

Фото без опису