Щороку більше ніж  444 тисяч людей помирають від серцево-судинних захворювань, а це – 60% від усіх смертей. На жаль, триваюча в Україні повномасштабна війна матиме наслідком помолодшання інфарктів та інсультів ще орієнтовно на 10-15 років.

        Міністерство охорони здоров’я  активно працює над покращенням якості медичної допомоги: створенням мережі медичних закладів, в яких є все необхідне обладнання та фахові спеціалісти, впровадженням нових ефективних методик для діагностики та лікування інсульту. Протягом 2022-2023 років було закуплено та доставлено до 24 лікарень    комп’ютерні томографи. Ще 24 КТ будуть закуплені протягом 2023 року у рамках співпраці МОЗ та Світового банку. Також за цей період медичні заклади отримали ангіографічні системи. Очікується поставка ще 9. 

   227  медичних закладів законтрактовані НСЗУ Національна служба здоров'я України на «інсультні пакети», а отже – там можна отримати якісну та безоплатну медичну допомогу.

      Однак лише належно організована профілактика – те, що дозволить і зменшити кількість інсультів, і зняти наднавантаження з медичної системи.  Кожен житель громади має знати ключові фактори ризику розвитку інсультів, основні симптоми та алгоритм невідкладних дій у разі їх виникнення. 

     На це наголосив на цьому під час виступу  міністр охорони здоров’я Віктор ЛЯШКО на 4-й спільній нараді Міністерства охорони здоров'я України, Всесвітньої організації охорони здоров’я,  Центру громадського здоров’я України, обласних центрів контролю та профілактики хвороб. 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису