Про це повідомляє Державна служба України з етнополітики та свободи совісті.

☑️Як зазначає у заяві Конгрес національних громад України:

🔹 «Приналежність нашої країни до європейського цивілізаційного простору поза сумнівом. Від часів Давньої Русі до Революції гідності наш народ неодноразово підтверджував це. Зараз, нарешті остаточно може завершиться формалізація реінтеграції нашої держави в політичну та економічну європейську спільноту.

🔹 Немає жодних сумнівів, що приєднання до Європейського Союзу підсилить увагу до прав людини в Україні в цілому та сприятимете рівню захищеності прав національних меншин зокрема.

🔹Ми звертаємося до Європейської комісії та урядів держав-членів Європейського Союзу з закликом підтримати прагнення українського народу формалізувати приналежність до європейської родини.

🔹 Гальмувати інтеграцію України в європейський простір сьогодні – це злочин проти європейських цінності, цивілізації, європейської історії та найголовніше – спільного європейського майбутнього.

🔹 Конгрес національних громад України підкреслює, що всі кроки, від обговорення потенційних змін до законодавства до розробки докладної супутньої документації, яку затверджується на рівні Кабінету міністрів, органи державної влади здійснювали тільки після інтенсивних та багаторазових консультації з міжнародними та українськими незалежними експертами та представниками організації національних меншин.

☑️Асоціація єврейських організацій та громад (Ваад Україна) України у своїй заяві наголошує:

🔹«Ми вважаємо важливим підкреслити, що європейські цінності, з повагою до людської гідності та релігійної й культурної толерантності, відображають прагнення національних меншин України реалізовувати свої невід'ємні права. Тому ми закликаємо ЄС підтримати прагнення України стати повноправним членом європейської родини.

🔹Ми сподіваємося, що переговори про членство України в Європейському Союзі розпочнуться вже цього року. Це стане запорукою як розвитку країни в цілому, так і зміцнення статусу її національних меншин зокрема».

☑️ Рада національних спільнот України підкреслює:

🔹«Зміцнення зв'язків між Україною та ЄС сприяє створенню більш інклюзивного, рівноправного та процвітаючого суспільства. Ми переконані, що зміцнення зв’язків між Україною та ЄС є абсолютно необхідною передумовою висхідного розвитку всіх сфер нашого суспільства.

🔹Ми одностайні у своєму переконанні, що Україна у багатстві всіх своїх культур, релігій, етносів має стати, і стане, невідокремною частиною об’єднаної вільної Європи.

🔹Ми закликаємо лідерів держав-членів ЄС розпочати переговори про членство України в ЄС у 2023 році».

Детальніше: https://cutt.ly/HwWNtSPT

🤝 Дякуємо всім громадським організаціям та представникам національних меншин (спільнот) України за долучення та спільну продуктивну роботу протягом року над необхідними рішеннями у сфері захисту прав національних меншин (спільнот) у межах виконання семи рекомендацій Єврокомісії.

Фото без опису