Спершу задачею українців було вижити, пізніше — підтримувати один одного та активно волонтерити. Очевидно, що тоді, на початку війни, освіта та наука залишалися не в пріоритеті.

Станом на січень 2023 року понад 15% дослідницької інфраструктури України було пошкоджено чи зруйновано повністю.

Однак, оговтавшись від першого шоку, українські науковці відновили спільні дослідження та розробки з колегами з ЄС. Наші дослідники продовжують працювати в міжнародних проєктах, обмінюватися досвідом та винаходити і впроваджувати інновації.

Вагомі кроки назустріч робить і Європейський Cоюз, розширивши можливості для українців. Гранти, стипендії, спільні проєкти — усе це допомагає залишатися в європейській освіті і науці та розвивати свою діяльність.

Як українські науковці долучаються до наймасштабніших європейських досліджень, щоб створити першу в Європі термоядерну електростанцію у 2050-х роках?

Які експерименти і дослідження проводять вже під час вторгнення, щоб зробити Львів кліматично нейтральним містом? І як цей досвід стане у нагоді всім європейським містам?

Які європейські освітні проєкти за участі українців допомагають зберігати життя людей?

➡️ Про це та більше дивіться у четвертому сюжеті кампанії «Євроінтеграція під час війни: наука та освіта».

Стежте за доступними для громадян України можливостями Європейського Союзу в сфері освіти, науки та досліджень тут:

🔹Horizon Europe 👉 https://cutt.ly/ewm0hg5w

🔹 Національний Еразмус+ офіс в Україні 👉 erasmusplus.org.ua

🔹 всі інші можливості на сайті Міністерство освіти і науки України 👉 https://cutt.ly/Hwm0hVGv і https://cutt.ly/hwm0jPkJ

🎥Дивіться у попередніх сюжетах кампанії «Євроінтеграція під час війни»:

🔍Як Україна здобувала статус кандидата на вступ до ЄС 👉 https://cutt.ly/SwnLyMA1

🔍Як українська культура мобілізовувала підтримку ЄС, щоб не тільки вистояти, а й отримати кандидатство на членство в ЄС 👉 https://cutt.ly/5wnLu1Tv

🔍Як співпраця України та ЄС допомагає українцям, розділеним кордонами через війну, залишатися на зв’язку з рідними 👉 https://cutt.ly/VwWtzTIv

📌 Кампанія здійснюється за ініціативи Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за підтримки Європейського Союзу, в межах проєкту ЄС «Підтримка стратегічної комунікації в Україні», виконавцем якого є консорціум DAI і EUROPE Ltd, та за партнерства Association4U.

Зміст цієї публікації не відображає офіційної думки Європейського Союзу. Відповідальність за інформацію та погляди, викладені в публікації, повністю несе консорціум виконавців проєкту «Підтримка стратегічної комунікації в Україні». Кампанія фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні.

European Union in Ukraine

Erasmus+

Safemed

City Institute/Інститут міста

Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут"

EUROfusion

Horizon Europe

Буковинський державний медичний університет

Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського

National Erasmus+ Office in Ukraine & HERE team