Щороку в четверту суботу листопада  відповідно до Указу  Президента України  від 1998 року   в Україні  День пам'яті жертв голодоморів. Цьогоріч ми вдруге вшановуємо пам’ять жертв сталінського геноциду  в умовах повномасштабної війни, розв’язаної росією проти нашої держави. Через  90 років після Голодомору-геноциду росіяни знову застосовують проти українців нелюдські методи геноциду, щоб знищити нашу ідентичність, культуру, мову, знищити українську націю. Тоді кремлівські злочинці морили людей голодом, відбираючи усі засоби для існування, а  вбивають і депортують українців сьогодні російські окупанти масово руйнують міста та інші населені пункти України. На сьогодні весь цивілізований світ допомагає Україні  і  станом на листопад 2023 року визнали Голодомор1932-1933 років в Україні  актом геноциду парламенти 28 держав, а також низка міжнародних організацій.

В адміністративному центрі  – с.Сухополова  відбулося покладання квітів  та траурного вінка до знаку пам’яті  жертвам  Голодомору України  1932-1933 років за участю  очільника Сухополов’янської громади Дениса Росовського, секретаря сільської ради Володимира Бобошка та  керуючого справами  виконавчого комітету Валентини Харченко.

        Одна з найтрагічніших сторінок в історії  України не оминула жодну родину  Сухополов'янської територіальної громади. З метою вшанування жертв голодоморів  у населених пунктах старостинських округів покладені траурні композиції з колосків та квітів  до пам’ятників,  пам’ятних знаків, місць масових поховань жертв голодоморів.

        Для України 1932-1933 роки стали часом національної катастрофи, яка поставила націю на межу зникнення. Жорстокість Голодомору полягає перш за все в тому, що голод не був наслідком стихійного лиха або неврожаю, він став результатом цілеспрямованої  політики московського тоталітарного режиму. Шляхом насильницького вилучення продовольства, блокади сіл і цілих районів, заборони виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресій проти незгодних  московський режим створив  для частини українців умови, які були несумісні з життям, і тим самим вчинив злочин геноциду. Після здобуття незалежності Україна пройшла тривалий шлях відновлення пам’яті про Голодомор 1932-1933 років як геноциду Українського народу. День пам'яті жертв Голодомору – це  додаткова можливість приділити увагу очевидцям трагедії, адже їх спогади та  світлини зберігають і зміцнюють пам'ять народу, яку важливо передати наступним поколінням. Цьогоріч відзначаємо 90-і роковини Голодомору 1932–1933 років.

           Кожен із нас переосмислює історію, її трагічні сторінки, які примушують стискатися людські серця. Пам’ять про ті часи вкарбувалась у свідомість нашого народу назавжди, вона болем проймає серця людей. З метою  вшанування пам’яті  жертв Голодомору  1932-1933 років в Україні у комунальному закладі «Публічна бібліотека»,   сільських бібліотеках-філіалах підготовлені відповідні заходи: «Холодний подих згаслої свічі…»: акція-спомин; «Моя родина у 1932-1933 роках»: година спілкування; «Холодний спомин - подих згаслої свічі…»: акція-спомин; «Голгофа голодної смерті»: віртуальна година історичної правди; «Голодомор мовою документів»: книжкова виставка; «Зроніть сльозу, бо ми не мали сліз»: бесіда; «Україна пам'ятає»: година пам'яті; «Холодний подих згаслої свічі…»: загальнонаціонально – міжнародна акція «Запали свічку пам'яті»; «Холодний подих згаслої свічі…»: акція-спомин; «Чорна сповідь моєї країни»: урок пам'яті; «Тема голодомору в художній літературі»: книжкова виставка.

З метою  вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу, для виховання  поваги до історичного минулого України у закладах загальної середньої освіти громади проведені  інформаційні та виховні години-спогади для ознайомлення здобувачів освіти з трагічними подіями 1932-1933 років, а також голодоморів 1921-1922 років та 1946-1947 років  в Україні. 

Сьогодні, 25 листопада,  о 16.00 Сухополов'янська громада   приєднується   до хвилини мовчання та загальнонаціональної акції  «Запали свічку»   у своїй домівці  як  вияву особистої скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів.

Цьогоріч інформаційна кампанія із вшанування жертв голодоморів проходить під гаслом: «ПАМ’ЯТАЄМО. ЄДНАЄМОСЯ. ПЕРЕМОЖЕМО».  Тож пам’ятаймо про злочини,  вчинені проти нашого народу, єднаймося  і обов’язково переможемо! 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису