Купівля штучних квітів напередодні поминального дня для чималої кількості українців є давньою звичкою чи навіть традицією. Різнокольорові та яскраві, маленькі квіточки та величезні вінки – вибір пластикових прикрас, які заведено брати з собою на кладовище, здається, є нескінченним. Однак чи все так просто?

Фото без опису

Матеріал, з якого виробляються подібні прикраси, не забезпечує довготривалого «зовнішнього» життя. Продукція втрачає свій вигляд під тиском погодних умов, після чого відправляється на сміття.

Пластик, якщо його не утилізувати, стає забруднювачем навколишнього природного середовища. Пластикові квіти на кладовищах поступово псуються від погодних умов та викидаються. Немає жодної гарантії, що вони потраплять на сміттєпереробний завод та не завдадуть шкоди природі. Швидше за все, що їх спалять разом зі сміттям на кладовищі, й тоді з димом у повітря потраплять шкідливі матеріали горіння пластику, які можуть бути канцерогенами та негативно впливати на стан здоров’я людей.

Штучні квіти не мають нічого спільного з християнською вірою і не допоможуть покійному в досягненні Царства Небесного. Душі наших померлих близьких не вимагають матеріальних нагород. Кращим проявом пам'яті і любові до рідних будуть ваші відкриті серця і щира молитва за упокій душі.

Мертві квіти – це як свого роду відкуп: залишив і забув.

Яка є альтернатива? Висаджувати живі багаторічні рослини. Це можуть бути квіти, кущі та навіть дерева, які не завдадуть шкоди довкіллю.Фото без опису

Краще дві маленькі, але живі квітки на могилі наших померлих родичів, аніж цілий сніп мертвих.

До речі, необхідність замінити живі квіти на свіжі або поправити ті, що ростуть на могилі, спонукає частіше приходити на кладовище, а тут мимоволі згадуєш своїх померлих і молишся за них. А це – найбільш потрібне для наших близьких, котрі переступили поріг Вічності.

Відділ загальний та інформаційної діяльності сільської ради