Україна для кожного з нас – це Батьківщина, найкраща, найрідніша, це та земля, де ми народилися, де завжди на нас чекає батьківська домівка, зігріта теплим родинним затишком, добротою та материнською ласкою. Це все те, що навколо нас: чарівна природа, родючі землі, неповторна культура та багаті, щедрі душею українці. Для нашої неньки-України 2021 рік – особливий, ювілейний. Ми відзначаємо 30 років з часу здобуття нашою державою  Незалежності.  

19 серпня, напередодні 30-ї річниці Незалежності України, у приміщенні комунального закладу «Публічна бібліотека» Сухополов’янської сільської ради була організована краєзнавча літературно-мистецька панорама «Творці та твори Незалежної України», за участю творчої еліти Прилуччини,  майстрів поетичного та прозового слова, авторів літературних присвят  рідному краю та  нашій неньці-Україні. У заході особисто взяли участь керівництво громади: Cухополов’янський сільський  голова Денис Росовський,  перший заступник сільського голови Андроніка Тарасенко, начальник відділу культури і туризму Леся Овчаренко та директор КЗ «Публічна бібліотека» Тетяна Печена. Розпочалася літературно-мистецька панорама з пісні у виконанні Наталії Вовк –  поетично-музичного  гімну Прилуцького краю,  автором якого є  прилуцька поетеса Лілія Черненко.

 Публічна бібліотека – це центр духовності кожної громади, у якому  постійно проводяться патріотичні, духовні та виховні заходи.

Літературно-мистецька панорама  організована, щоб згадати про культурні надбання на теренах нашого краю, вшанувати людей, які їх примножують:

- Лілію Черненко, члена Національної спілки письменників України та Білорусі,  лауреата багатьох міжнародних, Всеукраїнських літературних премій та конкурсів, у творчому доробку якої  20 виданих книг, які користуються попитом серед читачів.

- Ніну Ткаченко, члена Національних спілок письменників та журналістів України, лауреата різноманітних премій, авторку поетичних збірок: «Душа висвічує зорі», «Пізнє причастя», «На околицях літа», «Освідчення синього вітру», «Спалах», «Космея».

  - Павла Чернікова, доктора філософії в галузі освіти, директора Прилуцького агротехнічного коледжу, творче надбання якого налічує близько 50 наукових праць, посібників, методичних розробок, монографій.

- Світлану Коробову-Півоварову,  прилуцьку поетесу, у доробку якої є   віршовані збірки: «Я чую твій голос», «По другу сторону од Бога». Серед них є книжечки для дітей: «Чарівний мішок», «Грає сонце», «Свіжі перли» та інші.

-  Валентину  Грибенко,  у творчому доробку якої збірки : «Краплина щастя».  «Добрим людям». «Голос волошки», «Золоті дні», «Дзвони Любові» та дві дитячі збірки «Моя книжечка», « Розумне сонечко».

-  Євгена  Постульгу, у творчому  доробку якого поетичні збірки: «Арія жайвора», «Ужинок радості і смутку», «Калинове сонце», «Минає все».

-  Валентину  Пошкурлат, авторку збірок  «Любов благословляють небеса», «Кликав сопілки голос» та «Світло і надія в серцях».

- Лідію  Левченко,  авторку ряду видань з історії нашого краю: «Мій рідний край, моя земля Прилуцька», «Літературна Прилуччина», «Легенди Прилуцького краю», «Очевидці голодомору свідчать…», « Нам є що згадати…».  Вона доклала чимало зусиль, щоб побачила світ книга  «Переволок…Переволока…Переволочна» про її рідне село, автором якої є Валентина Марега. Герб Прилуччини  на Рушнику району є  своєрідним  символом єднання всіх територіальних громад, до роботи над яким були залучені кращі вишивальниці сільських, селищних рад та безпосередньо Герб Прилуччини на Рушнику району вишила Лідія Левченко.  

- Олександра  Лозового, добре знаного  дослідника та краєзнавця з  різноплановими працями, що піднімають цілі пласти історичної спадщини сіл Прилуччини,  засновника першого сільського осередку товариства «Просвіта» на Прилуччині.

- Тетяну  Лепську, авторку збірок: «Пригорща», «Лелечий клекіт», яка у своїх творах висвітлює  долі людей, наших земляків, батьків та дітей, прадідів та правнуків, які  своєю працею день за днем творять історію власної держави та всього українського роду, який виколисав нас, нашу долю, нашу Україну.

- Ніну  Заболотну, авторку книг: «Ожинові ночі», «Десь за дощами».

- Миколу Марченка, автора книги «Там, де Утка з Селезнем цілуються…» про минуле та сьогодення двох споріднених по духу сіл-сусідів - Охіньки та Пручаї, дослідника рідного краю.

-  Надію Мариноху, авторку збірок: «Таємниця твого всесвіту», «На побачення з долею».

 - Ігоря Павлюченка, дослідника рідного краю, редактора культурологічного часопису «Прилуки. Фортеця», поява якого у   2008   році була  справжньою подією на теренах нашого краю (на сьогодні є 10 номерів цього видання).

- Наталію Дорошенко, журналіста  інформаційно-періодичного видання  «Прилуччина в новинах, подіях, коментарях», у якому з 1914 року висвітлюється життя Прилуцького краю.

- Анатолія Риженка, краєзнавця,  рукописні праці  якого добре відомі людям, які вивчають історію рідного краю. Його творчі ідеї нескінченні та користуються неабияким попитом. Дослідницьку роботу Анатолій Риженко не припиняє і сьогодні.

Очільник Сухополов’янської об’єднаної територіальної громади Денис Росовський, який  всебічно  підтримує  розвиток культури на її території,   зазначив, що для нього честь бути присутнім на заході за участю творчої еліти Прилуччини, подякував їм за талант, патріотизм, непідробну любов до України, а також побажав кожному з них нових творчих звершень та натхнення.

Слухати вірші поетів, покладених на музику, – це суцільне задоволення. Усі без винятку  отримали насолоду від виконання викладачем музики Прилуцького гуманітарно-педагогічного фахового коледжу імені Івана Франка Анатолієм Довженком пісні  «Сонечко» на вірші Павла Чернікова. З нагоди свята в знак пошани усі представники творчої інтелігенції  отримали квіти від керівництва громади.

Учасникам зібрання була запропонована  виставка «Твори Незалежної України», де представлені друковані видання наших творчих земляків. Це твори, які побачили світ за 30  років Незалежності України, це література з різних галузей знань, але всі їх об’єднує те, що кожен з творців вклав у свій доробок частинку серця, любов до рідної землі. Художнє слово по-особливому розкриває образ України, її красу та велич. У форматі невимушеного спілкування на творчій зустрічі  кожен зміг  поділитися спогадами минулого та висловити своє бачення сьогодення.

  Літературне життя нашого краю багатогранне та різноманітне. На жаль, на сьогодні вже немає з нами багатьох людей, які залишили помітний слід на культурній ниві Приудайського краю. Говорять, що люди живуть, поки їх пам’ятають. Усі присутні згадали сьогодні наших земляків, письменників з великої літери, яких,  на жаль, немає поруч з нами, і вшанували їх  світлу  пам'ять хвилиною мовчання.

Про Україну можна говорити безкінечно, оспівувати її в піснях і віршах, але найголовніше — мати її в своєму серці, плекати, як малу дитину, хоч вона є нашою рідною ненькою. Ми всі хочемо, щоб Україна зміцніла як держава, розквітла для свого народу у світовій славі. Наш народ  заслуговує жити гідно на своїй рідній землі, яку обрав для нас Бог, бо є такі вірні сини та доньки України,  які своїм талантом роблять великий внесок у розвиток нашої держави, вчать наступні покоління любити Україну, рідний край.

 Дарували святковий настрій учасникам заходу представники колективу КЗ «Центр культури  та дозвілля» Сухополов’янської сільської ради.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису