Одним із найважливіших і найвідповідальніших заходів у рамках  відзначення 30-ї  річниці Незалежності України  є  вшанування  воїнів-захисників незалежної України.  Відповідно  до Указу Президента України від 23 серпня 2019 року  щорічно 29 серпня  в країні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність,  суверенітет та територіальну цілісність України. Кабінет Міністрів України визначив соняшник символом Дня пам’яті захисників України, адже 29 серпня – це день, коли внаслідок збройного конфлікту на Сході країни наша армія зазнала найбільших втрат і саме тоді на полях достигли соняшники, а збирати їх було ніяк. У серпні 2014 року тривали бої, а українські захисники вмирали на тих полях. Тому суцвіття соняха стало символом скорботи за загиблими на Донбасі Героями.

28 серпня, напередодні  Дня пам’яті захисників України (річниці Іловайської трагедії),   Сухополов’янська   територіальна   громада долучилася до Всеукраїнського патріотичного забігу «Шаную воїнів, біжу за героїв України». Це щорічна акція, яку у 2018 році  започаткував батько загиблого Героя-кіборга Олексія Дурмасенка. Вищезгадана акція - це  можливість пробігти дистанцію за захисників, які загинули, подякувати та підтримати їх родини.  У Всеукраїнському забігу «Шаную воїнів, біжу за героїв України», який відбувся  в адміністративному центрі громади –  с.Сухополова, узяли участь посадовці громади, депутати та члени виконавчого комітету сільської ради, старости та представники  старостинських округів, учні та вчителі, а також небайдужі представники громадськості, які  об’єдналися навколо цінностей державності, незалежності та вшанування пам’яті Героїв, адже кожен учасник мав пробігти дистанцію із закріпленим на футболці ім’ям знайомого або незнайомого воїна, який віддав  життя за Україну.

Звертаючись до учасників забігу, Сухополов’янський сільський голова Денис  Росовський  наголосив на важливості вшанування всіх Героїв, які ціною власного життя захистили незалежність та територіальну цілісність держави, зокрема Героїв Прилуцького краю, а також висловив слова глибокої вдячності та шани  матері загиблого Героя Сергія Безгубченка  (с.Сухополова), який загинув виконуючи військовий обов’язок по захисту територіальної цілісності України 4 вересня 2014 року в с.Дмитрівка Луганської області. Перед початком забігу усі  поклали квіти  до меморіальної дошки Сергія Безгубченка, розміщеної на стіні Сухополов’янської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, у якій він навчався.  Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих в ім’я незалежної України. Під час заходу усі  мали змогу переглянути   меморіальну експозицію  «Прилуччина. Блокпост пам’яті», назва якої втілює у собі  вшанування і увічнення пам’яті про полеглих за Україну  воїнів сучасної доби на Прилуччині.

Кожен учасник забігу долав дистанцію з  думками про  Героя, який віддав своє життя в ім’я  мирної та незалежної України. По закінченню забігу переможцям були  вручені грамоти Сухополов’янської  сільської ради та медалі, а іншим учасникам відповідно грамоти за участь  у Всеукраїнському патріотичному забігу. Найменші учасники забігу отримали солодкі подарунки.

Цього дня Сухополов’янський  сільський голова Денис Росовський, староста Валківського старостинського округу Антоніна  Нестеренко вшанували разом з мамою,  дружиною та донькою  пам'ять загиблого учасника бойових дій в зоні АТОООС Анатолія Потієнка (с.Боршна). Біля могили була відслужена літія за загиблим Героєм – Анатолієм Потієнком, який загинув  виконуючи  військовий обов’язок по захисту держави 07 січня  2015 року в с. Старогнатівка Донецької області.

          Віддаючи  шану учаснику бойових дій в зоні АТОООС  Віктору Лавренчуку (с.Рудівка), який загинув 8 грудня 2014 року в с.Піски Донецької області,  староста   Рудівського старостинського округу  Ніна Пашук  та дружина брата загиблого Героя поклали квіти до його могили.

  Схиляємо го­ло­ви пе­ред Ге­ро­ями, які відстоювали незалежність та недоторканність нашої держави, від­важно й са­мо­від­да­но боролиcя з ворогом.

Вічна пам'ять Героям.