Щоосені мешканці приватних будинків починають прибирати свої господарства від опалого листя. Більшість вирішує його спалити, не підозрюючи про шкоду диму від такого багаття. Чим шкідливе спалювання опалого листя?
При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.
На присадибних ділянках рослини нерідко окропляютьь пестицидами, які також вивільняються у повітря при згоранні листя та іншої сухої городини. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окроплюємо від колорадського жука.
Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило , горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних сполук, більшість з яких отруйні для людини.
Саме вони, стають причиною першіння в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що сприяють респіраторним захворюванням. Постійно подразнений димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.
Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки.
Вкотре закликаємо мешканців громади не палити листя, гілля та сміття, тим самим не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу, в якому живете Ви та Ваші родини.