22 січня  українці відзначають  велике державне свято День  Соборності України. Ця дата припадає саме на день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Єдність народу є важливим фактором творення успішної суверенної держави, адже держава –  це не  лише територія, а передусім люди, які в ній живуть – «Ми – це Україна». Це свято символізує єдність українських земель і відіграє значну роль в історії нашої країни.

              Cухополов’янська громада долучилася  до відзначення  Дня Соборності України. 21 січня відбулися урочистості за участю керівництва громади, посадовців сільської ради, депутатів та членів виконавчого комітету, під час яких увага була закцентована на важливості  єднання українського суспільства та історичних  подіях, пов’язаних із національним державотворенням. Усіх присутніх вітав зі святом Cухополов’янський сільський  голова Денис Росовський,  який наголосив, що український народ єдиний у своєму прагненні жити у вільній, незалежній та соборній  Україні. До слова також були запрошені член виконавчого комітету сільської ради, директор Дідівської загальнооосвітньої школи Людмила Крамаренко  та  представник  підростаючого  покоління, здобувач  освіти Охіньківської загальнооосвітньої школи, знавець історії, багаторазовий переможець обласних  учнівських олімпіад з історії Назар Дремлюга. До уваги учасників зібрання був запропонований до перегляду  відеофільм «Акт Злуки: відтворення історичних подій».

            Працівники КЗ «Публічна бібліотека» провели в адміністративному центрі громади, в Сухополов’янській загальноосвітній школі, урок Соборності «Ми – це Україна» за участю Cухополов’янського сільського  голови Дениса Росовського, керівництва школи,   під час якого бібліотекар ознайомила з історичними фактами підписання Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, підтвердивши свою розповідь відеоматеріалами. Заступник директора з навчально-виховної роботи, вчитель історії Сухополов’янської школи Віктор Паустовський розповів історію «живих ланцюгів».Звертаючись до підростаючого покоління Денис  Росовський наголосив на тому, що варто не лише пам’ятати історію,  а й власними  силами змінювати майбутнє на краще, адже процвітання та розвиток України саме в руках молоді. Під час уроку Соборності всі учасники взялися за руки і утворили «Ланцюг єдності» та переглянули розгорнуту книжкову викладку «Мице Україна», підготовлену бібліотекою школи та Сухополов`янською сільською бібліотекою-філією, на якій були представлені книги з серії «Знамениті українці», отримані з УІК (Українського інституту книги).  На знак пошани і вдячності  хвилиною мовчання  вшанували українських бійців зони АТО/ООС, серед яких є представники Сухополов’янської громади, які ціною власного життя виборювали краще майбутнє: Сергія Безгубченка (с.Сухополова), Віктора Лавренчука (с.Рудівка), Анатолія Потієнка (с.Боршна), а також тих, хто  сьогодні кладе на вівтар свої життя за незалежність і соборність нашої держави. По закінченню заходу  керівництво громади, посадовці громади, здобувачі освіти  поклали квіти до меморіальної дошки та могили загиблого воїна-земляка, випускника Сухополов`янської школи Сергія Безгубченка.

На  території Охіньківського старостинського округу в с.Охіньки  відбулося покладання квітів до погруддя Т.Г.Шевченка за участю Сухополов’янського сільського голови Дениса Росовського, старости Охіньківського  старостинського округу Володимира Маснухи, директора Охіньківської  загальноосвітньої школи Любові Власенко  та вчителя історії Миколи Марченка. Ушановуючи пам'ять загиблих учасників бойових дій в зоні АТОООС Анатолія Потієнка (Валківський старостинський округ)  та Віктора Лавренчука (Рудівський старостинський округ)  відбулося покладання квітів  до їх могил  за участю старост відповідних старостинських округів  Антоніною   Нестеренко, Ніною Пашук та працівниками сільської ради.  Усі, хто взяв участь у покладанні квітів, схи­ли­ли го­ло­ви пе­ред Ге­ро­ями, які відстоювали незалежність та недоторканність нашої держави, від­важно й са­мо­від­да­но, ціною власного життя, боролиcя з ворогом,   а також  згадали тих, хто  на сьогодні захищає  нашу державу на Сході України.

До Дня Соборності  для мешканців закладу стаціонарного догляду для постійного та тимчасового проживання  (с.Заїзд) був проведений бібліотекарем Заїздської сільської бібліотеки-філії історичний альманах «День Соборності України. Від минулого до сьогодення», під час якого мешканці закладу ознайомилися з початками ідеї соборності, як відбувалася підготовка Акта Злуки, дізналися про перше офіційне святкування Дня Соборності України.

Працівниками  КЗ «Публічна бібліотека» та   сільських бібліотек-філій громади  були підготовлені тематичні книжкові виставкивикладки літератури до Дня Соборності України, до 103-ї  річниці від підписання Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки  -  «Ми - це Україна», а  в освітніх  закладах громади з метою формування національної свідомості  та почуття патріотизму були проведені інформаційні години, конкурси малюнків «З Україною в серці», організоване виготовлення тематичних стіннівок, історично-літературні  квести   та інші виховні заходи.

Варто зауважити, що протягом останніх років День Соборності як ніколи актуальний і болючий, адже багато наших земляків на сьогодні захищають цілісну та соборну Україну на Східних її кордонах. Пам’ятаймо про них! Слава Україні! Героям Слава!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису