З метою вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року) щорічно 20 лютого відповідно до Указу  Президента України від 11 лютого 2015 року  вшановуємо їх  подвиг та відзначаємо   День пам’яті  Героїв Небесної Сотні. У цьому році – восьма річниця трагічних подій на Майдані.

20 лютого  на території  храму святителя Іоасафа Бєлгородського  в с.Замістя (Замостянський старостинський округ) відбувся захід по вшануванню пам’яті  Героїв Небесної Сотні  за участю   керівництва громади,  старости  Замостянського старостинського округу Тетяни Терентій,  працівників сільської ради, педагогічних і учнівських колективів Сухополов’янської та Замостянської  загальноосвітніх шкіл, а також  місцевих жителів. Молебень за загиблими  відслужив настоятель храму святителя Іоасафа Бєлгородського  (с.Замістя), протоієрей Ярослав Попович.

Звертаючись до присутніх, Сухополов’янський сільський голова Денис Росовський  нагадав, що в  період з 18 по 20 лютого 2014 року під час протестних акцій у державі сталися трагічні  події, що призвели до масової загибелі патріотів України, адже застосування владою сили до протестувальників загострило протиріччя, спровокувало під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загибель понад 100 осіб, сотень поранених. Сільський голова наголосив на тому, що Події Революції гідності нікого не залишили  байдужими. Загибла Небесна Сотня – це люди різні  за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Події на Майдані  згуртували свідомих, зрілих громадян – справжніх патріотів Батьківщини, навчили бути небайдужими, брати на себе відповідальність і стояти за Україну до останнього подиху. Денис Росовський  нагадав присутнім про тих, хто продовжив  відстоювати свободу та незалежність нашої держави на Сході країни, беручи участь в Антитерористичній операції  (АТО) та  Операції об’єднаних сил (ООС), серед яких  було троє кращих представників Сухополов’янської громади, які  ціною власного життя захищали Україну: це Віктор Лавренчук (с.Рудівка, Рудівський старостинський округ), Анатолій Потієнко (с.Боршна, Валківський старостинський округ) та Сергій Безгубченко (с.Сухополова –  адміністративний центр громади).

 Важливо, щоб Героїв Небесної Сотні пам’ятали, тому  Сухополов’янська громада  взяла участь у Всесвітній тихій  акції «Ангели пам’яті» із вшанування Героїв Небесної Сотні, під час якої білі паперові янголи, що символізують скорботу і шану,  були розвішені учасниками заходу   по  деревах  на території храму. Кожен присутній отримав поминальне печиво у формі Ангела, щоб загадати і  пом’янути загиблих Героїв.

З метою вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні працівниками  КЗ «Публічна бібліотека»  підготовлена  книжкова виставка-репортаж документальних та художніх видань «Кращі з кращих за свободу сміливо стали без вагань»:  Олег Виноградов «Слово Майдана», Олег Трайдакало «Майдан погляд зсередини», «Майдан від першої особи», упорядники Тетяна Ковтунович, Тетяна Привалко, Михайло Вітер «Літопис Революції Гідності», Олександр Стражний «Менталітет Майдану», Марко Рудневич «Я з Небесної Сотні, Василь Базів «Армагеддон на Майдані».  Особливе місце на виставці посідають унікальні фото Віталія Згоняйка та Романа Єременка «Майдан oчима Tres FRANCAIS». 

У   сільських бібліотеках-філіях  громади  були підготовлені відповідні тематичні книжкові викладки літератури, а  в освітніх  закладах з метою формування національної свідомості  та почуття патріотизму були проведені тематичні і виховні заходи-реквієми  «Небесна Сотня- Ангели свободи»,  «А Сотню вже зустріли Небеса…», а також педагогічні та учнівські колективи  долучилися  до Всесвітньої тихої акції «Ангели пам’яті».

 Низько схиляємо голови перед  тими, хто самовіддано  захищав  ідеали демократії, відстоював  права і свободи людини, європейське майбутнє України. Не згасне пам’ять про Героїв, які загинули за цілісність, гідність і свободу нашої держави. Вічна пам’ять Героям! Слава Україні!

 

Фото подій на Майдані 2013 – 2014 років  авторські - Віталія Згоняйко та Романа Єременка  

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису