З настанням польових робіт виникають конфліктні ситуації щодо застосування пестицидів між сільськогосподарськими виробниками та пасічниками, тому вкотре нагадуємо сільськогосподарським товаровиробникам, фермерам, що під час обробітку сільськогосподарських культур хімічними засобами захисту рослин, необхідно дотримуватися Державних санітарних правил “Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві”, Державних ветеринарних правил, Законів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин».

        На сьогоднішній день питання проведення заходів щодо виключення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами залишається важливим і актуальним.

       Згідно із законом « Про бджільництво»,  аграрії  повинні використовувати лише препарати, внесені в державний реєстр пестицидів, щоб не нашкодити  бджільництву. А також не пізніше ніж за три доби до хімічних обробок полів сповіщати про це власників пасік та органи місцевого самоврядування з зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця(в радіусі 10 км), часу і способу проведення обробки та вказують час ізоляції бджіл, не допускати обробки квітучих медоносів під час масового льоту бджіл, а саму обробку проводити у вечірні та ранкові години за відсутності вітру.

        Сільськогосподарським підприємствам необхідно дотримуватись правил безпечного поводження з пестицидами та охорони праці при внесенні хімічних препаратів при вирощуванні сільськогосподарських культур і охорони навколишнього середовища від впливу пестицидів.

        Для  покращення медоносної бази, по можливості врахувати побажання власників пасік щодо засівання полів, після збору урожаю ранніх зернових культур, медоносними рослинами  (гречка, фацелія, гірчиця).    

         Також згідно  статті 13 Закону України  «Про бджільництво», пасічники повинні  обов’язково зареєструвати  свою пасіку і отримати  ветеринарно-санітарний паспорт. Племінні бджолорозплідники і племінні пасіки проходять атестацію та одержують племінні свідоцтва (сертифікати) відповідно до Закону України “Про племінну справу у тваринництві”.                                                                 

       Тож, звертаємо увагу пасічників, власників сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств з усією відповідальністю віднестися до даної інформації і усіляко сприяти недопущенню випадків загибелі бджіл під час обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами.

Фото без опису