Організація надання послуг пасажирського автомобільного транспорту здійснюється відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування», який передбачає повноваження органів місцевого самоврядування щодо організації пасажирських перевезень та Закону України «Про автомобільний транспорт».

  Відповідно до вимог статті 7 Закону України «Про автомобільний транспорт» організатором перевезень на автобусному маршруті загального користування є:

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні держадміністрації - на міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування, що проходять територією двох або більше територіальних громад та не виходять за межі території Автономної Республіки Крим чи області (далі - внутрішньо обласний маршрут), зокрема таких, що проходять від населених пунктів Київської області до м. Києва;

виконавчий орган ради, яка представляє інтереси відповідної територіальної громади, - на міських, приміських та міжміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі території однієї територіальної громади (далі - маршрут в межах території однієї територіальної громади).

Населення нашої територіальної громади забезпечено регулярним автобусним сполученням в межах пішохідної доступності. Перевезення пасажирів населених пунктів громади здійснюється 6 приватними перевізниками на 16 маршрутах, а саме:

Прилуки –Бажанівка,

Заїзд – Валки,

Сухополова  - Прилуки, (2 маршрути, крайня зупинка 273 квартал )

Сухополова  - Прилуки (крайня зупинка АТП 17461)

Пирогівці – Сухополова – Прилуки,

Прилуки - Замістя,

Прилуки – Оникіївка,

Прилуки – Погреби,,

Прилуки – Канівщина,

Прилуки – Срібне,

Дослідна-  Плискунівка,

Прилуки – Тростянець,

Прилуки – Рудівка (Нова Тарнавщина),

Прилуки – Даньківка,

Прилуки – Буди

         З приватними перевізниками обласною державною адміністрацією укладені договори на перевезення пасажирів на всіх маршрутах, крім маршруту №1 Дослідна - Плискунівка.  На даному маршруті договір з перевізником укладено Прилуцькою міською радою. Перевезення на залізничному транспорті здійснює Полтавська дирекція залізничних перевезень.

У зв 'язку з тим, що на території сільської ради були присутні війська російської федерації, з 25 лютого до 23 березня 2022 року пасажирськi перевезення  не здiйснювалися, але поступово вiдновилася робота, спрямована на забезпечення належної якості та безпеки пасажирських перевезень.

 З метою недопущення порушень при перевезенні пасажирів на приміських автобусних маршрутах загального користування із приватними перевізниками підтримується постійний зв'язок, проводяться наради та зустрічі, на яких своєчасно вирішуються нагальні питання пасажирських перевезень та зосереджується увага перевізників на неухильному дотриманні водіями Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, графіка та інтервалу руху, виконання умов договору, посилення контролю за виїздом на лінію транспортних засобів (автобусів), технічний та санітарний стан яких повинен відповідати державним стандартам та Правилам дорожнього руху України.  

 За рахунок приватних перевізників вирішено питання щодо підвозу окремих учнів та педагогічних працівників до місць навчання та роботи, з якими сільська рада уклала договори на перевезення.

        Також приватними перевізниками здійснюється перевезення пільгової категорії населення, відповідно до діючої Програми компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним та залізничним транспортом. Протягом  січня – лютого та листопада – грудня 2022 року здійснювалися перевезення  пільгової категорії населення, також продовжуються перевезення пільгової категорії населення і в поточному році.

         Розмір компенсації витрат автомобільного перевізника внаслідок  перевезення пасажирів пільгових категорій визначається договором на пільгове перевезення громадян в межах населених пунктів ТГ, який укладається між перевізником та Сухополов’янською сільською радою, у якому, зокрема, встановлюється механізм їх виплати.

         Проїзні документи (талони) видаються в старостинських округах. А перевізники в кінці місяця здають їх  відділу бухгалтерського обліку  та                                                        

 господарської роботи сільської ради. Видається по 4 талони на місяць кожному пільговику.           

        Територіальні громади, у складі яких немає міста (як наша), мають повноваження з організації пасажирських перевезень лише в межах ТГ, що значною мірою не відповідає потребам населення, яке потребує належного доступу до міста (робота, соціально-економічні заклади та установи тощо).

         Як зазначив у своєму інтерв’ю заступник міського голови Олександр Сивенко, щодо формування нової автомобільної  мережі, то це буде проведено протягом року після припинення дії воєнного стану  чи його скасування. А до цього часу приміські автобуси ( це стосується автобуса №1) які здійснюють перевезення жителів нашої громади будуть функціонувати.

Наразі працівниками відділу економіки та інвестицій сільської ради вивчається питання щодо створення конкурсного комітету з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, з метою проведення конкурсів на перевезення пасажирів в межах Сухополов’янської сільської територіальної громади

 

Відділ економіки та інвестицій  сільської  ради

Фото без опису