У 2023 році Україна вперше відзначає День захисників і захисниць 01 жовтня. Це свято відзначається в Україні на  державному рівні від 2014 року на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України. Від цього року День захисників і захисниць перенесено з 14 на 1 жовтня у звʼязку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря. Адже це свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці, що не випадково. Пресвяту Богородицю дуже шанували козаки, а Покрова для них була одним із найвеличніших свят, за що й отримала другу назву – Козацька Покрова. Козацькі традиції бережуть і розвивають сучасні захисники і захисниці України.

День захисників і захисниць – передусім свято тих, завдяки кому ми втримали незалежність, маємо змогу жити своїм щоденним життям – працювати, творити, виховувати дітей. Це свято – ще одна можливість подякувати за захист Силам оборони України. Наша подяка – не щось абстрактне і безособове, адже в кожного з нас є рідні, друзі, колеги, котрі служать у Силах оборони. Війна формує та гартує українську націю. Своїм героїзмом ми викликаємо повагу і змінюємо світ. Боремося за свободу та незалежність, національну гідність. Віримо, що нинішні захисники та захисниці здобудуть довгоочікувану Перемогу.

Кожна з територіальних громад України без винятку вшановує пам'ять про своїх  загиблих Героїв. Зберігаймо  світлу пам’ять про  всіх військовослужбовців, які боронили Україну, її суверенітет і незалежність, віддаючи найцінніше – своє життя за краще майбутнє для наступних поколінь, серед яких представники Сухополовянської громади. Згадаймо  поіменно Героїв Сухополов’янської громади Безгубченко  Сергій Борисович  (с.Сухополова), Лавренчук  Віктор Іванович (с.Рудівка),  Потієнко  Анатолій Юрійович (с.Боршна),  Кравченко  Ярослав Віталійович (с.Густиня), Євдокімова  Ангеліна Володимирівна.Колісники),  Назаренко  Богдан Григорович  (с.Боршна), Мащенко  Іван Іванович (с.Колісники),  Васильєв Олександр Васильович  (с.Миколаївка), Лозовий Сергій Миколайович (с.Дідівці), Макуха Вадим Миколайович (с.Малківка),  Коробейник  Сергій Олексійович  (с.Боршна), Сердюк  Олександр Володимирович (с.Охіньки), Терещенко Іван Павлович  (с.Смош ), Подрез Олександр Віталійович (с.Малківка), Касьяненко Ігор Іванович (с.Полова), Варченко Павло Петрович (с.Дідівці), Проценко Олег Васильович (с.Охіньки),  Жуйков  Павло Анатолійович  (с.Білорічиця),  Трофімов Анатолій Олексійович  (с.Пирогівці), Шень Дмитро Валерійович (с.Смош), Гулак Анатолій Михайлович (Заїзд), Остапенко Сергій Миколайович (с.Охіньки), Мазуренко Володимир Миколайович (с.Пирогівці), Пітель Володимир Григорович ( с.Мазки), Ситник  Андрій Геннадійович  (с.Мазки), Рябовол  Сергій Миколайович (с.Заїзд), Котович Артур Васильович(с.Пирогівці),  Бабенко Олександр Володимирович (с.Пирогівці).Вони загинули заради майбутнього  незалежної України та кожного з нас.  

Сьогодні, 01 жовтня, за участю сільського голови Дениса Росовського,  посадовців, старост старостинських округів та працівників сільської ради відбулося покладання квітів  до  місць поховань загиблих  військовослужбовців  сучасної російсько-української війни.  

Сухополов’янська громада  постійно  підтримує родини  загиблих Героїв громади та  надає у першочерговому порядку на кожне зі звернень відповідну допомогу. Відповідно до  Програми соціального захисту та соціального забезпечення окремих категорій громадян  Сухополов’янської сільської ради на 2022-2027 роки здійснюється виплата до Дня   захисників і захисниць України   матеріальної допомоги  військовослужбовцям, які мають посвідчення УБД та членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО/ООС, у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії російської федерації, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України у період з 2014 до періоду закінчення воєнного стану в розмірі по 1 тис. грн. кожному, які зареєстровані чи проживають на території Сухополов’янської сільської ради.

   У закладах  загальної середньої освіти громади  для здобувачів освіти проведено  уроки мужності «Герої рідного краю» із залученням захисниць та захисників України. Напередодні Дня Захисника та Захисниць України, Дня Українського козацтва 28 вересня для здобувачів освіти 1-11 класів Сухополов'янського ліцею проведено виховний захід-зустріч з випускником ліцею, нині воїном ЗСУ Прокоф'євим Юрієм. Завдяки йому  та його побратимам наша країна  дає  гідну відсіч ворогу.  Вшанували хвилиною мовчання пам'ять всіх, чиє життя забрала війна. Такі зустрічі неоціненні, вони вмотивовують молодь здобувати якісні знання, надихають, дають змогу вірити у власні сили, і, звичайно, ще більше підіймають патріотизм та спонукають на подальшу допомогу ЗСУ. Ліцеїсти та всі працівники закладу освіти вкотре долучилися до акції «Допомога воїнам ЗСУ».

 29 вересня 2023 року за традицією напередодні Дня Покрови Пресвятої Богородиці та Дня Українського козацтва були проведені змагання між козаками 1-11 класів Сухополов'янського ліцею під гаслом «Ми - козацького роду нащадки!», під час яких згадали історію виникнення свята, поглибили знання здобувачів освіти про козацтво, Січ, гетьманів України, з  вдячністю згадали воїнів ЗСУ, завдяки нашим захисникам маємо змогу проводити такі заходи, виховувати молодь - патріотів, майбутнє України. Працівниками закладів освіти громади та КЗ «Публічна бібліотека» сільської ради, сільських бібліотек-філій підготовлені  тематичні книжково-ілюстративні виставки літератури.

З метою вшанування пам’яті Героїв громади педагогічні  та учнівські колективи закладів загальної середньої освіти громади  поклали квіти до меморіальних дошок загиблих військовослужбовців – учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та учасників заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації на території України, розміщених на фасадах навчальних закладів: Сергія Безгубченка (с.Сухополова),  Ангеліни Євдокімової (с.Колісники), Віктора Лавренчука (с.Рудівка), Богдана Назаренка (с.Валки), Олександра Васильєва (с.Погреби), Сергія Коробейника (с.Валки).

Пам’ятаймо кожного захисника та кожну захисницю нашої України! Дякуємо кожному за єдність, віру, силу духу, відданість та патріотизм, який тримає нашу Батьківщину! Ніколи не пробачимо ворогу жодне втрачене життя! Вічна пам'ять і слава Героям! ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису