8 грудня за результатами зустрічі відбувся спільний брифінг Віцепремʼєр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної та Міністерки закордонних справ Румунії Лумініци Одобеску.

💬 «Більше року тому Україна отримала статус кандидата та перелік рекомендацій, виконання яких очікувалося від України до ухвалення рішення щодо наступних кроків, пов'язаних зі вступом до ЄС. Україна доклала величезних зусиль, в умовах повномасштабної війни, мобілізувавши всі сили та ресурси для проведення необхідних трансформацій, – зазначила під час брифінгу Ольга Стефанішина. – Ми досягли значного прогресу, який був оцінений не тільки Європейською Комісією, але й Радою Європи, Венеційською Комісією, ГРЕКО, окремими державами-членами, і ми вдячні румунським колегам за те, що ви пройшли з Україною весь цей шлях у конструктивному діалозі, який дозволив нам ухвалити оптимальні рішення».

Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску привітала поправки України до законодавства, пов’язаного з національними меншинами в Україні, та зазначила, що це позитивний крок уперед.

💬 «Я хотіла би висловити підтримку Румунії щодо оголошення відкриття переговорів про вступ до ЄС з Україною. Це природний крок, який визнає зусилля України, оскільки позиція про відкриття перемовин ґрунтується на індивідуальних заслугах країн-кандидатів, що є визначальним елементом політики розширення ЄС», – підкреслила очільниця МЗС Румунії.

💬 «Ми очікуємо на позитивне рішення Європейської Ради, яке б стало чітким сигналом для всієї Європи і всіх інших країн, які прагнуть приєднатися до ЄС, що процес розширення повернувся, і розширення відбудеться», – підсумувала Ольга Стефанішина.

Фото без опису