Запитуйте – відповідаємо

- До електронної трудової книжки має доступ тільки роботодавець? Чи може працівник контролювати, як роботодавець вносить до неї записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення?

Розмір пенсії збільшився

У зв’язку зі зростанням розміру  прожиткового мінімуму з 1 грудня ц.р. проведено перерахунок пенсійних виплат 268 тис. пенсіонерів області. Підвищені пенсії отримають майже 212 тис. осіб, середній розмір підвищення становить 92 гривні.

Шукаємо Е-лікарняний: 4 кроки до початку виплат

З червня 2021 року на базі реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування створено Електронний реєстр листків непрацездатності. Але незважаючи на те, що електронна система лікарняних в Україні  вже довела свою ефективність, у лікарів, роботодавців та застрахованих осіб до цього часу виникають запитання щодо порядку роботи системи електронних листків непрацездатності. На запитання відповідають фахівці Головного управління  Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

Пенсійні доплати та збільшення мінімальної пенсії

У жовтні на Чернігівщині 23,2 тис особам збільшено загальний розмір пенсії, середній розмір підвищення склав 408,16 грн. Про це повідомили у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

Підвищення рівня пенсійного забезпечення дітей з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи (право вибору виплат)

Пунктом 6 частини третьої статті 30 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (далі - Закон) передбачено дітям з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, виплату державної соціальної допомоги, розмір якої підвищується на 50 процентів від розміру, передбаченого абзацом 5 частини першої статті 2 Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”.

Як правильно відсканувати паперові трудові книжки (Інструкція для роботодавців та застрахованих осіб)

Нагадуємо, що з 10 червня 2021 року набирає чинності Закон України від 5 лютого 2021 року № 1217-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі”.