Будь благословенна, отча земле! Ти подарувала нам життя і  долю, розум і світле почуття дружби.

За велінням долі опинилися ми в мальовничому селі Знам'янка, яке розкинулось серед "степу широкого" на розмаїтті доріг, які ведуть нас до сивої давнини. До 1961 року село називалось Гнилиця. За розповідями старожилів назва виникла від прізвища чи прізвиська козака Гнилуші (чи може Гнилка), який заснував тут хутір.

Фото без опису

За думкою історика О. Лазаревського, назва села походить від назви річки Гнилки, яка протікає тут. Незаймані землі, на яких розташована Гнилиця, Мазки, Приозерне, Пролетарське та Петрівський хутір в XVIII ст. називались Гнилицьким степом.

У 1961 р., на честь польоту Ю. О. Гагаріна в космос в центрі села було піднято знамена. Саме завдяки цій події село було перейменовано в Знам'янку.

Датою заснування Знам'янки (Гнилиці) вважається 1715 рік. Поблизу Знам'янки є два кургани епохи бронзи (2-1 тис. до н.е.). Землі і саме село належали полковнику Гнату Галагану. До самого 1917 року існувала економія Ґалаґанів.

На території Знам'янки в основному проживають українці. Найпоширенішими промислами в селі були борошномельний та горілчаний. Також виробляли в селі цеглу.

У Знам'янці два рази на рік були ярмарки. Славились місцеві люди розведенням породистих коней. У центрі села і зараз знаходиться озеро Конярське, яке за назвою сягає в сиві віки. Чимало селян Знам'янки займались виключно ремеслом. Були в селі свої кушніри, шевці, кравці, шорники і дуже багато музикантів.

У межах села існують топоніми. Одна з вулиць здавна називається Горовою, а друга Низовою. Назви походять від їх розташування щодо рельєфу.

Частина села, яка прилягає безпосередньо до поміщицької економії, називається Бажанівкою. Гадають, що назва виникла тому, що жителі цієї частини села бажали кращого життя. Урочище Великий степ називається так з того часу, відколи там почали селитися жителі Гнилиці ще за часів Столипіна. Є ще вигін Круг, що прилягав до економії. Назву одержав від того, що тут по кругу "вигулювали коней".

Як і скрізь, селяни Знам'янки мають прізвища і прізвиська. Найпоширенішими прізвищами в даний час є Музиченко, Мірошниченко, Могила, Шегеда.

Загального прізвиська для жителів села не існує. А прізвиська поширені такі: Комарини, Слевестійові, Гавриші, Півневі, Ратникові - був у роду хоробрий воїн, ратник. Дуже багато прізвиськ від власних імен Костеві, Якименкові, Логвиненкові та інші.

Село Знам'янка поділяється на кутки. Куток Шкільний, бо поблизу школа. Однолиця - будинки розташовані на ній з одного боку з двох країв. Це остання вулиця в селі. Куток Церковний - раніше тут була церква.

Економічне поле - землі економії пана Галагана, яку він подарував своїй небозі з Києва. Економією керував найнятий освічений агроном. Зарудське поле. Є така версія щодо назви. Поле знаходилось за "рудкою" (за канавою), яка стерлася з лиця землі. Сталінське і Ленінське поля - це відгомін 1920-1930-х років. Одне з полів носить назву Заміна. Раніше воно належало Білорічиці, а потім села помінялися полями.

Майже в кожному селі завжди зустрічаєш такі назви доріг, як "злодійська стежина", "злодійський шлях". Не минула ця назва і Знам'янки. Шлях з Білорічиці на Тарасівку називався раніше Злодійський шлях, бо й зараз твердять, що нечисті на руку люди їздили тільки цим шляхом, А центральним, головним шляхом був Прилуцький шлях. По ньому здавна їздили жителі трьох сіл; Погребів, Миколаївки, Знам'янки. Ще одна дорога - Горова - веде на Прилуки.

У 2005 році в Знам’янці перейменували всі вулиці. Наприклад, вулиця Леніна стала Покрівською, Жовтнева - Низовою. У 2006 році село було газифіковане, а у 2007 блакитний вогник запалав і в школі. У 2005 році бібліотека перейшла в нове приміщення.

Інформація взята з книги Мій рідний край, моя земля Прилуцька / Прилуцька район. централізована бібл. система. – 2 – ге вид., доп. / Упор.: Г.М. Горіла, Н.Г. Рябова. – Ніжин: «Видавництво «Аспект-Поліграф», 2008. – 172 с.: іл.